Amerikaanse haviken krijgen Congres niet mee tegen Iran

De hoop van een aantal Amerikaanse Congresleden om militaire actie tegen Iran dichterbij te brengen aan de vooravond van nieuwe onderhandelingen over het atoomprogramma, is onverwacht de grond in geboord.

Het debat in Amerika ging over de vraag of de regering zich moet richten op het “indammen” van de nucleaire capaciteit van Iran, of op het “voorkomen” ervan. Republikeinen en Democraten in het Huis van Afgevaardigden stemden gisteren voor een resolutie die tegen indamming pleitte — en dus voor een stevige aanpak. Maar tegelijkertijd wist de Democratische medeondertekenaar van de resolutie het begrip “nucleaire capaciteit” zo streng uit te leggen dat militaire actie nog lang niet in zicht is, tot teleurstelling van haviken in de VS.

Volgens de betreffende afgevaardigde, Howard Berman, is Iran pas nucleair “capable” als het niet alleen splijtstof heeft, maar daar ook een bom van kan maken om te testen, en die bovendien kan lanceren. Hij benadrukte in zijn toespraak meermalen dat de wet niet bedoeld was om toestemming te geven tot militaire actie tegen Iran.

Geen toestemming

Gisteren sprak het Huis ook over de defensiebegroting, die over het algemeen havikachtig is en vandaag naar verwachting wordt aangenomen. Maar het Huis stemde voor een amendement dat bepaalde dat “niets in deze Wet zal worden gebruikt als toestemming voor het gebruik van geweld tegen Iran”.

Aan de andere kant van Capitol Hill kwam gisteren het andere deel van het Congres bijeen, de Senaat. Een stevig pakket sancties werd tegengehouden door een aantal Republikeinen die het er niet mee eens waren dat een mogelijke aanval op Iran niet werd genoemd.

De debatten in het Congres vinden plaats aan de vooravond van de ontmoeting in Bagdad tussen Iran en de zogenaamde P5+1 — de VS, Engeland, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland — voor een tweede ronde gesprekken. Na de eerste gesprekken in Istanbul, afgelopen maand, is er aan beide zijden optimisme over een mogelijk principeakkoord. Het belangrijkste daarvan zou een afspraak zijn dat Iran uranium tot 5 procent zou mogen verrijken, maar wel stopt met verrijking tot 20 procent. De Israëlische regering is hier fel tegen en wil een akkoord dat elke verrijking verbiedt — ook al zou Teheran zo´n akkoord nooit tekenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.