Amerikaanse hoorzitting over Baloetsjistan zorgt voor wrevel

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt afstand van de hoorzitting in het Congres over Baloetsjistan en keurt een onafhankelijkheid van de Pakistaanse provincie af. Die mededeling komt er nadat congreslid Louis Gohmert een onafhankelijk Baloetsjistan voorstelde en de hulp aan Pakistan wil stoppen.

  • Talk Radio News Service Louis Gohmert Talk Radio News Service

Zowel Republikeinse als Democratische senatoren keuren de hoorzitting in de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken af. Het zal volgens hen directe gevolgen hebben voor de relatie met Pakistan. Tijdens de zitting stelde congreslid Louis Gohmert voor de hulp aan Pakistan te stoppen en sprak hij verder ook over een onafhankelijk Baloetsjistan. Dat kan volgens hem bijdragen tot de val van de – in de regio gevestigde – Taliban.

Baloetsjistan is de grootste Pakistaanse provincie, maar heeft een laag bevolkingsaantal. Het gebied heeft enorme rijkdommen aan olie en gas. Daarnaast staat de regio gekend om zijn conflicten. Een deel van de bevolking ijvert al jarenlang voor een onafhankelijke staat. Dat zorgt voor veel onrust in de regio.

De Pakistaanse site Dawn.com, bericht dat het voorbije jaar 110 mensen zijn ontvoerd in Baloetsjistan. Daarvan zijn zeventig ondertussen teruggevonden.

Onveranderd beleid

Victoria Nuland, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, bevestigt dat de regering haar beleid niet verandert en Baloetsjistan nog steeds beschouwt als een deel van Pakistan. Volgens haar zijn er veel hoorzittingen in de senaat, maar dat wil dat niet zeggen dat de VS het beleid rond de onderwerpen daarom altijd zullen wijzigen. Nuland benadrukt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet betrokken is in het voorstel van congreslid Ghomert. Op de vraag of er iemand van de staat aanwezig was op de hoorzitting, kon Nuland geen zeker antwoord geven. Ze dacht van niet.

Pakistaanse reacties

Volgens de Pakistaanse senator Raza Rabbani kan de Senaatscommissie niet zomaar een hoorzitting houden over elke gebeurtenis in Pakistan. De Pakistaanse regering moet duidelijk maken dat een dergelijke inmenging van de VS niet te tolereren is, zegt hij.

De Pakistaanse ambassadrice in de Verenigde Staten, Sherry Rehman, verwerpt het voorstel van congreslid Gohmert. Volgens haar zal het serieuze gevolgen hebben voor de relatie tussen de VS en Pakistan. Ze verwijst daarbij naar de samenwerking tussen de twee landen in hun strijd tegen het terrorisme. ‘De VS en Pakistan moeten zich richten op hun gemeenschappelijke vijand’, benadrukt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.