Amerikaanse indianen tegen poepsneeuw op heilige berg

Een rechtbank in Californië behandelt volgende week de zaak van 13 indianengroepen tegen de Amerikaanse regering over de uitbouw van een skistation op de San Francisco Peaks. Die berg in het noorden van Arizona wordt door de indianen als heilig beschouwd. De klagers storen zich vooral aan het voornemen om sneeuwkanonnen in te zetten die gerecycleerd rioolwater gebruiken.
“Ze ontheiligen onze gewijde gebieden”, zegt Klee Benally van de Save the Peaks Coalition. “Waarom kunnen wij er als de eerste bewoners van dit land nog altijd niet op rekenen dat onze religieuze rechten beschermd worden?”
De coalitie van 13 indianengroepen en verscheidene milieuorganisaties diende al in 2005 klacht in tegen de uitbouw van het skistation, dat in de jaren 30 heel bescheiden begon maar intussen een echte trekpleister is geworden. De klagers verloren de zaak, maar in maart dit jaar vernietigde een hogere rechtbank in de naburige deelstaat Californië die uitspraak.
De rechters in Californië oordeelden dat de Forest Service, de Amerikaanse overheidsdienst die het natuurgebied beheert, zijn eigen voorschriften had overtreden. De effecten van het gebruik van gerecycleerd rioolwater bij de aanmaak van kunstsneeuw waren niet terdege onderzocht.
Omdat de omgeving van de San Francisco Peaks kurkdroog is, willen de projectontwikkelaars het water voor de sneeuwkanonnen aanvoeren uit Flagstaff, de dichtstbijgelegen grote stad. Gezuiverd rioolwater is de goedkoopste oplossing. De tegenstanders vrezen dat er ziektekiemen terecht zullen komen in de sneeuw. Bij dooi zou ook het kristalheldere bergwater daardoor besmet kunnen worden.     
De rechters in Californië voerden ook aan dat de verdere uitbouw van het skistation het moeilijker maakt Indiaanse religieuze tradities in ere te houden. Apaches, Hopi’s, Navajo’s en tien andere indianengroepen die een band hebben met het gebied, verzamelen onder meer kruiden op de bergflanken.
Maar de Forest Service en de projectontwikkelaars gingen in beroep tegen de opschorting van de uitbreidingswerken. Volgende week begint een rechtbank in het Californische Pasadena de pleidooien van de advocaten van de twee partijen te beluisteren.
“Het kan toch niet moeilijk zijn om de overheid ervan te weerhouden rioolwater met resten van uitwerpselen, geneesmiddelen en andere troep te gebruiken voor dergelijke toepassingen”, vindt Rudy Preston, een bestuurslid van het Flagstaff Activist Network en een van de oorspronkelijke klagers. “Je speelt niet met uitwerpselen – dat weet toch elk kind.”
“De berg ontheiligen staat gelijk met het verwoesten van een kerk of andere religieuze heiligdommen”, zegt Avery Denny van de Dine (Navajo) Hataali Vereniging, die zich ook partij heeft gesteld in de zaak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.