Amerikaanse investeerders zien winst door groene bril

Voor 85 procent van de Amerikaanse investeerders rijmt “groen” op “poen”, niet alleen omwille van de kleur van de dollarbriefjes maar ook door lucratieve beleggingsmogelijkheden in de sector van duurzame energie. Uit een enquête in opdracht van de Amerikaanse vermogensbeheerder Calvert blijkt verder dat driekwart van de investeerders zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering.
Calvert is een Amerikaanse vermogensbeheerder die zich specialiseert in “sociaal en ecologisch verantwoordelijke beleggingsfondsen” en momenteel 15 miljard dollar beheert. Het liet een enquête uitvoeren naar aanleiding van de lancering van zijn Global Alternative Energy Fund, een aandelenfonds waarvoor het advies geleverd wordt door KBC Asset Management, dat in Dublin is gevestigd.
Uit de resultaten van de enquête blijkt dat 85 procent van 1096 beleggers investeringen in alternatieve energiebronnen als een dubbele kans ziet om winst te maken en iets te doen voor het milieu. Toch bleek maar één op vijf beleggers hierover te hebben gesproken met zijn financieel adviseur.
“Op individueel niveau beginnen beleggers zich nog maar net te interesseren voor alternatieve energie”, zegt Tim Juliani, die markstrategie onderzoekt bij het Pew Centre on Global Climate Change, “Wat deze technologieën echt kan doen boomen op de financiële markten is een federaal plan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een handel in emissierechten op te zetten.”
De Amerikaanse president George Bush heeft zich tot nu toe steeds verzet tegen een plan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, hoewel de VS ’s werelds grootste producent van dergelijke gassen is. Op de jongste G8-top van de grootste industrielanden in het Duitse Heiligendamm beloofden de VS en de anderen een halvering van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 “in overweging te nemen”.
Uit de enquête bleek verder dat slechts 59 procent van de bevraagden die sympathiseren met de Republikeinse partij van de Amerikaanse president wakker ligt van de impact van klimaatverandering, tegenover 92 procent van de Democraten en 76 procent van de “onafhankelijken”. Het klimaatthema lag ook gevoeliger bij vrouwen (86 procent) dan bij mannen (69 procent)
Toch vindt ook 79 procent van de eerder sceptische Republikeinen dat er meer investeringsmogelijkheden moeten komen voor beleggers die hun geld in alternatieve energiebronnen willen steken. De opwarming van de aarde wordt immers voor een groot deel toegeschreven aan de gassen die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen.
“Een grote meerderheid van Amerikaanse beleggers maakt zich zorgen over het klimaat en is op zoek naar het juiste vehikel om te investeren in alternatieve energie”, zei Steve Falci, het hoofd voor investeringen in aandelen bij Calvert, woensdag bij de lancering van het fonds.
De Belg Jens Peers van KBC Asset Management, de beheerder van het fonds, voorspelde dat het fonds in enkele jaren een omvang van 2 miljard dollar zou aannemen. Hij verwees daarbij naar het voornemen van China om tegen 2020 100 miljard dollar in duurzame energiebronnen te investeren. Ook de “strenge doelstellingen” van enkele VS-staten en lidstaten van de G8 zullen volgens Peers tot een “geweldige groei in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen” leiden.
“Door de hoge olieprijzen groeide de sector alleen al vorig jaar met 50 procent”, zei Peers. Het fonds heeft een 150-tal bedrijven geïdentificeerd waarin het wil beleggen. Het gaat daarbij om firma’s die zich bezig houden met klassieke vormen van “schone” energie als wind en water, maar ook om bedrijven die actief zijn in de geothermie, golfslagenergie of biobrandstoffen.
Tachtig procent van de middelen wordt belegd in bedrijven die minstens de helft van hun inkomsten halen uit activiteiten die verband houden met alternatieve energiebronnen. Twintig procent van de investeringen gaan naar “marktleiders” in een bepaalde technologie die minstens tien procent van hun inkomsten uit alternatieve energie halen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.