Amerikaanse joden zijn alleen rechts als het gaat om Israël

Amerikaanse joden zijn in meerderheid sceptisch over de oorlog tegen terrorisme, zijn tegen een aanval op Iran en willen een Democratische president. Alleen inzake Israël zijn ze rechts en geloven ze niet in concessies aan de Palestijnen. Dat blijkt uit een jaarlijkse opiniepeiling van de American Jewish Committee (AJC).
Een groeiend aantal joden noemt zich Democraat – 58 procent vergeleken bij 54 procent in oktober 2006 – terwijl het aandeel Republikeinen met 15 procent stabiel blijft. Meer dan de helft van hen heeft vertrouwen in de Democratische kandidaat Hillary Clinton.
De peiling, die in november werd uitgevoerd, vóór de vredesbesprekingen in Annapolis, geeft een beeld van de mening van de zes miljoen joden in Amerika. Hoewel dat maar twee procent van de bevolking is, hebben ze grote invloed op de politiek omdat ze veel trouwer zijn in het stemmen en veel doneren aan politieke partijen. Bovendien wonen er veel joden in de ‘swing states’ zoals Pennsylvania, Ohio, New Jersey, Florida en Illinois, die waarschijnlijk een beslissende invloed hebben op de presidentsverkiezingen komend jaar.
Ook de Republikeinse Joodse Coalitie is erg machtig. Leiders van deze organisatie zijn pro-Likoed en besteden veel geld aan het promoten van de oorlog tegen terrorisme.
Tegen oorlog
Dat is geen makkelijke klus, blijkt uit de cijfers van de peiling. Twee derde van de Amerikaanse joden vindt bijvoorbeeld dat Washington nooit Irak had mogen aanvallen, en driekwart vindt dat het “enigszins” of “zeer” slecht gaat met de pogingen om Irak te stabiliseren.
Terwijl Iran een belangrijk speerpunt wordt voor Republikeinen, vooral als Giuliani de nominatie wint, steunt slechts 35 procent van de joden “militaire actie tegen Iran om te voorkomen dat het kernwapens ontwikkelt”, terwijl 57 procent tegen is. Dit aantal loopt elk jaar op. Opmerkelijk genoeg is de peiling gehouden voordat de geheime diensten uitkwamen met hun nieuws dat Iran zijn programma in 2003 heeft afgebroken.
De joodse gemeenschap is over een mogelijke vrede tussen Israël en de Palestijnen veel sceptischer. Maar liefst 55 procent gelooft dat de onderhandelingen “niet kunnen leiden tot vrede in de nabije toekomst”. Slechts 46 procent is voorstander van een Palestijnse staat, dat is nog wel meer dan het aantal tegenstanders, maar veel minder dan een paar jaar geleden.
Terwijl de meeste analisten in Israël geloven dat de vereniging van Jeruzalem een essentieel compromis is om tot vrede te komen, is 58 procent van de Amerikaanse joden daartegen.
Toch is “steun aan Israël” een onderwerp dat niet erg bepalend is voor de politieke voorkeur van de joden. Slechts zes procent van hen vindt dit het belangrijkste thema en daarmee scoort het slechter dan economie en werkgelegenheid, gezondheidszorg, Irak en nationale veiligheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.