Amerikaanse kabeljauw heeft nog decennia bescherming nodig

Kabeljauwvissers hebben de rijke visgronden voor de Noord-Amerikaanse oostkust grondiger leeggehaald dan gedacht. In vergelijking met 1850 is nog vier procent over van de volwassen kabeljauwen voor de Canadese provincie Nova Scotia. Volgens een nieuwe studie in een vakblad roepen we veel te gauw hoera als visbestanden zich herstellen in vergelijking met enkele decennia geleden.

Ooit kon de kabeljauw bij wijze van spreken uit de zee geschept worden voor de kust van Halifax en Boston. Schepen pendelden onafgebroken heen en weer tussen Noord-Amerika en Europa om de vangst aan de man te brengen. Nu is de gegeerde vissoort bijna uitgestorven. Het huidige bestand zou amper 16 kleine schoeners uit de 19de eeuw vullen. Dat staan in een studie die maandag gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Frontiers In Ecology and Environment’.

De onderzoekers becijferden op basis van de logboeken van vissers uit de jaren 1850 hoeveel kabeljauw er toen voor de kust van Nova Scotia zat. Uit die resultaten blijkt dat het huidige bestand nog altijd rampzalig klein is. Kabeljauw is een belangrijke commerciële vissoort en wordt veel bestudeerd, maar vroegere onderzoeken gingen altijd maar enkele tientallen jaren terug in de tijd. Daardoor onderschatten de wetenschappers de totale achteruitgang van de soort en stelden ze de voorbije jaren vangstquota voor die misschien te hoog waren en niet lang genoeg werden volgehouden.

De resultaten van de nieuwe studie liggen in de lijn van de conclusies van de Canadese bioloog Ransom Myers. Die stelde in 2003 dat de commerciële visserij de bestanden van alle grote vissoorten met meer dan 90 procent heeft doen teruglopen.

De kabeljauwbestanden zullen eerder decennia dan jaren nodig hebben om te herstellen, zegt Andy Rosenberg, de decaan van het College of Life Sciences and Agriculture aan de Universiteit van New Hampshire en mede-auteur van de studie. Het komt er volgens hem op aan weerstand te bieden tegen de vissers als de bestanden enkele jaren groei vertonen.

De kabeljauw begon al last te hebben van overbevissing in de jaren 1850. De onderzoekers geloven dat het rendement van de kabeljauwvisserij al met meer dan de helft terugliep tussen 1852 en 1859.

Wat er met de kabeljauw gebeurde, gebeurt nu ook met andere vissoorten, zegt Rosenberg. De vangsten lopen terug en zijn niet houdbaar. Volgens hem moeten de visserijlanden dringend hun vloot reduceren. Als een eerste stap kunnen regeringen volgens Rosenberg hun subsidies aan de visserij afbouwen. Alle vissers samen ontvangen nu 14 tot 20 miljard dollar overheidssteun per jaar. Europa en Japan delen het meeste geld uit. Verder moeten er volgens Rosenberg ook grote zeereservaten komen waar helemaal niet mag worden gevist. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.