Amerikaanse kerstboom verdwijnt door klimaatverandering

Extreme weersomstandigheden eisen een zware tol van kerstbomenkwekers in de Verenigde Staten. Steeds meer producenten houden de teelt voor bekeken.

  • cc Wikimedia / John J. Mosesso Kerstbomenkwekerij in het zuiden van Virginia cc Wikimedia / John J. Mosesso

Het probleem speelt vooral in staten als Vermont en New Hampshire. De jonge kerstbomen konden een vroege hittegolf in maart nog te boven komen, maar zware en plotselinge overstromingen eisten een zware tol. Een van de getroffen kwekers, Bob White, verloor naar schatting de helft van zijn bomen. “Je weet na twintig tot dertig jaar wel hoe alles werkt”, zei hij op de Amerikaanse zender Fox 44. “Maar nu weet je het opeens niet meer.” White verhuist zijn plantages zoveel mogelijk naar hoger gelegen gronden, maar dat is niet voor alle kwekers een optie.

Sleutelsector

In Vermont is 57 procent van de oppervlakte bebost. De bosbouwsector is van economisch levensbelang voor de staat, maar staat onder druk door het veranderende klimaat. Ook de productie van de beroemde ahornsiroop lijdt daar onder. Het seizoen waarin de geoogst kan worden, begint steeds vroeger en is steeds korter.

Ook in het Midwesten lijden de kerstbomen onder het veranderende klimaat. In Wisconsin en Michigan bleek de aanhoudende droogte vorig jaar fataal voor meer dan vierduizend bomen.

Door de zware verliezen kiezen steeds meer boeren eieren voor hun geld. Ze verkopen hun volwassen bomen en planten geen nieuwe meer. Het effect daarvan zal pas echt voelbaar zijn over zes tot tien jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.