Amerikaanse kerstboom verdwijnt door klimaatverandering

Extreme weersomstandigheden eisen een zware tol van kerstbomenkwekers in de Verenigde Staten. Steeds meer producenten houden de teelt voor bekeken.

  • cc Wikimedia / John J. Mosesso Kerstbomenkwekerij in het zuiden van Virginia cc Wikimedia / John J. Mosesso

Het probleem speelt vooral in staten als Vermont en New Hampshire. De jonge kerstbomen konden een vroege hittegolf in maart nog te boven komen, maar zware en plotselinge overstromingen eisten een zware tol. Een van de getroffen kwekers, Bob White, verloor naar schatting de helft van zijn bomen. “Je weet na twintig tot dertig jaar wel hoe alles werkt”, zei hij op de Amerikaanse zender Fox 44. “Maar nu weet je het opeens niet meer.” White verhuist zijn plantages zoveel mogelijk naar hoger gelegen gronden, maar dat is niet voor alle kwekers een optie.

Sleutelsector

In Vermont is 57 procent van de oppervlakte bebost. De bosbouwsector is van economisch levensbelang voor de staat, maar staat onder druk door het veranderende klimaat. Ook de productie van de beroemde ahornsiroop lijdt daar onder. Het seizoen waarin de geoogst kan worden, begint steeds vroeger en is steeds korter.

Ook in het Midwesten lijden de kerstbomen onder het veranderende klimaat. In Wisconsin en Michigan bleek de aanhoudende droogte vorig jaar fataal voor meer dan vierduizend bomen.

Door de zware verliezen kiezen steeds meer boeren eieren voor hun geld. Ze verkopen hun volwassen bomen en planten geen nieuwe meer. Het effect daarvan zal pas echt voelbaar zijn over zes tot tien jaar.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift