"Amerikaanse kustwacht brengt boten met migranten tot zinken"

De Amerikaanse kustwacht brengt voor de Latijns-Amerikaanse kust regelmatig schepen tot zinken die migranten zonder papieren vervoeren. Dat zegt een Ecuadoraanse expert van de Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschapen (Flacso) in Ecuador
De kustwacht belaagt de schepen omdat ze verdacht worden van drugssmokkel, zei de expert, Fredy Rivera, maandag tijdens een forum van de International Organisation for Migration (IOM) in Montevideo. Rivera noemde dergelijke acties een ongewenst effect van het Amerikaanse drugsbestrijdingbeleid.

Op zich is de aandacht voor drugshandel logisch, want de productie en smokkel van drugs overschaduwt andere vormen van criminele activiteit in landen als Colombia en Mexico, vond Rivera. De drugskartels uit beide landen hebben banden met de Russische en Italiaanse maffia en ze smokkelen naast drugs ook organen, mensen en radioactieve stoffen.

“Maar de Verenigde Staten richten hun aanpak niet op de verschillende soorten problemen die er zijn”, aldus Rivera. Ecuador heeft geen illegale plantages en guerrilla’s, maar het kampt wel met mensenhandel en stromen migranten en vluchtelingen uit het door burgeroorlog geteisterde Colombia. Washington promoot militaire overeenkomsten met andere regeringen om de drugshandel te bestrijden. Die overeenkomsten bieden de betreffende landen voordeel in de vorm van hulp en handel, terwijl de autonomie van het land op het gebied van buitenlands beleid beperkter wordt, zegt hij.

De Amerikaanse kustwacht patrouilleert in internationale wateren langs de Latijns-Amerikaanse Pacifische kust en brengt verdachte schepen tot zinken. “Daarbij is alleen een verdenking van drugssmokkel voldoende. Veel schepen die tot zinken gebracht worden, vervoeren alleen maar migranten die op weg zijn naar Centraal-Amerika. Van daaruit willen ze via naar Mexico naar de Verenigde Staten.”, zegt Rivera.

Rivera pleitte voor een systeem waarbij landen verantwoordelijk worden gesteld voor dodelijk slachtoffers onder migranten. Er zijn migranten die verdrinken als hun boot zinkt of kapseist, anderen verhongeren of drogen uit in woestijngebieden bij de Amerikaans-Mexicaanse grens en weer anderen overleven de oversteek van Noord-Afrika naar Spanje niet. Voor deze menselijke “schade”, een gevolg van de internationale migratiepolitiek, neemt tot nu toe niemand verantwoordelijkheid, aldus Rivera.

Hij pleitte voor een internationaal systeem dat landen verantwoordelijk houdt voor het nemen van maatregelen om dit soort sterfgevallen te voorkomen. Rivera zou het ook een goede zaak vinden als familieleden van slachtoffers een schadevergoeding krijgen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift