"Amerikaanse leger in Irak op rand van uitputting en revolte" - topmilitairen

Topmilitairen van het Amerikaanse leger vrezen dat de soldaten in Irak stilaan hun fysieke grenzen hebben overschreden en dreigen te revolteren als president Bush niet meer geld en meer troepen voor de oorlog vrijmaakt. Een dergelijke beslissing zou serieuze politieke gevolgen kunnen hebben voor de Republikeinen.
Het eerste signaal van revolte bij de legertop werd vorige maand al duidelijk, toen topofficier generaal Peter Schoomaker weigerde om zich akkoord te verklaren met het voorgestelde legerbudget door het Witte Huis. De Los Angeles Times sprak over een “ongezien protest”.

Volgens de Times van maandag heeft Schoomaker er bij president Bush op aangedrongen het budget voor de oorlog in Irak tegen 2008 met de helft te verhogen - tot bijna 140 miljard dollar - om de situatie in Irak het hoofd te bieden en te kunnen ingrijpen in noodsituaties.

De actie van de Amerikaanse topofficier volgt nauwelijks enkele dagen na het nieuws dat het leger erover nadenkt om meer troepen van de National Guard en reservisten op te roepen. Als deze beslissing nog voor de Congresverkiezingen van 7 november wordt genomen, zou dit serieuze politieke gevolgen kunnen hebben voor de Republikeinen. De National Guard bestaat namelijk uit “burgersoldaten” - geen beroepssoldaten. Hen oproepen, betekent zo goed als zeker een massale golf van protesten tegen een oorlog die al lang niet meer populair is.

De beslissing zou ook een persoonlijke nederlaag betekenen voor president Bush, die juist had gehoopt om het troepenaantal van 140.000 in Irak tegen het einde van dit jaar met 30.000 eenheden te kunnen verminderen.

Door het opflakkeren van het sektarische geweld in Irak, vooral in Bagdad, lijkt die hoop echter steeds meer ijdel. Generaal John Abizaid, bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, bevestigde zelf al eerder aan journalisten dat hij ook volgend jaar minstens 140.000 soldaten in Irak nodig heeft.

Daarnaast worden de Verenigde Staten geconfronteerd met de wederopstanding van de Taliban in Afghanistan. Dat heeft Bush verplicht zijn plan te schrappen om ook daar het aantal soldaten te verminderen, van 19.000 begin dit jaar tot 16.000 eind dit jaar. Momenteel zijn er zelfs meer Amerikaanse soldaten in Afghanistan dan vorig jaar. En als de NAVO er niet in slaagt haar lidstaten (zoals België) te overtuigen meer troepen te sturen, zal het Amerikaanse leger een nog grotere bijdrage moeten leveren

Deze verplichtingen hebben een serieuze tol geëist van de Amerikaanse landtroepen, niet alleen op het vlak van manschappen, maar ook betreffende uitrusting en geld. Daarnaast zijn hoge legerofficieren ook bezorgd over de fysieke uitputting bij hun manschappen, vooral bij het middenkader, en de kwaliteit van de nieuwe rekruten.

De jongste maanden is het Amerikaanse leger beduidend soepeler omgesprongen met toelatingsvoorwaarden voor nieuwe rekruten. Zo zijn de leeftijdsgrens en opleidingscondities versoepeld en worden er meer soldaten met “criminele feiten op hun strafblad” toegelaten. Dit roept bij onafhankelijke waarnemers en bij de topmilitairen veel vragen op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.