Amerikaanse marihuanalobby wil volledige legalisering

Nu de Amerikaanse staten Colorado en Washington marihuana volledig hebben gelegaliseerd in november 2012, ontstaan overal in de VS initiatieven om het gebruik ervan te medicaliseren, decriminaliseren of legaliseren.

  • scpr.kpcc/cc by 2.0 Verschilende soorten medische marihuana. scpr.kpcc/cc by 2.0

Achttien van de vijftig Amerikaanse staten staan nu medische marihuana toe. Dat wordt gebruikt door kankerpatiënten en andere zieken. Vijftien andere staten hebben marihuana gedecriminaliseerd, wat betekent dat het bezit ervan een civielrechtelijke overtreding is waar geen gevangenisstraf op staat.

“Als we de federale wet willen veranderen, moet ongeveer de helft van de staten zover zijn”, zegt Keith Stroup, oprichter en juridisch adviseur van de Nationale Organisatie voor de Hervorming van de Marinuanawetten (NORML). “We richten ons primair op volledige legalisering, los van de vraag waarom iemand rookt”, zegt hij. “De meeste mensen, 99 procent van de gebruikers, roken om high te worden. Het hoge aantal arrestaties zal niet afnemen als we marihuana niet volledig legaliseren.”

Californië en Oregon

In 2006 werden volgens NORML meer dan 829.000 mensen in de Verenigde Staten gearresteerd voor overtredingen die gerelateerd waren aan marihuana. Nationale organisaties zoals Marijuana Policy Project (MPP) en NORML proberen met zowel korte- als langetermijnstrategieën het beleid te beïnvloeden.

Op korte termijn hoopt MPP dat New Hampshire de negentiende staat wordt waar marihuana voor medisch gebruik gelegaliseerd wordt. Vermont zou de zestiende staat moeten worden waar marihuana gedecriminaliseerd wordt. Illinois zou ook op het punt staan wetgeving over medische marihuana aan te nemen.

Op de lange termijn richt het MPP zich op initiatieven waarbij burgers de mogelijkheid krijgen zich uit te spreken over legalisering van marihuana in 2016. Het gaat dan onder meer om Californië en Oregon, twee staten die in de afgelopen jaren weigerden marihuana te legaliseren.

Jonge kiezers

Het MPP en NORML richten zich op 2016, omdat pogingen nieuwe marihuanawetgeving rond te krijgen vaak beter werken in verkiezingsjaren. Er zijn dan ook meer jonge kiezers te bereiken, die vaker voor legalisering stemmen.

In de tussentijd zijn er in tien staten wetsvoorstellen geïntroduceerd voor medisch gebruik van marihuana, inclusief Alabama, Illinois, Iowa, Kentucky, Mississippi, New Hampshire, New York, Oklahoma en West-Virginia, blijkt uit een overzicht van het MPP.

Wetgevers hebben aangekondigd van plan te zijn soortgelijke voorstellen in te dienen in zes andere staten: Maryland, Minnesota, North Carolina, Pennsylvania, Tennessee en Wisconsin. Staten waar marihuana waarschijnlijk volledig gelegaliseerd wordt, zijn Alaska, Californië, Hawaii, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon en Rhode Island.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.