Amerikaanse media zwijgen klimaat dood in nieuws bosbranden

In amper 3 procent van de nieuwsberichten over de enorme bosbranden in de Verenigde Staten verwijzen de Amerikaanse media naar de klimaatverandering. Dat is opvallend, want wetenschappers en overheidsinstellingen zijn het erover eens dat er een duidelijke link is tussen beide.

De enorme bosbranden in Colorado en andere westelijke staten domineren al een week de nieuwsberichten in de VS. Maar in die duizenden berichten wordt vrijwel geen melding gemaakt van de opwarming van de aarde. Dat is opmerkelijk, want volgens zowel volgens officiële instellingen als de wetenschappelijke consensus is er wel degelijk een verband.

“Wat we nu zien is een blik op hoe de klimaatverandering eruit ziet. Ze zal eruitzien als hitte, als branden, als dit soort natuurrampen. Deze ramp geeft een levendig beeld van onze toekomst”, zegt Michael Oppenheimer, van het VN-klimaatpanel in de Britse krant The Guardian.

Zijn collega Jonathan Overpeck van de Universiteit van Arizona is het daar mee eens. “De extra hitte verhoogt de kans op hittegolven, droogte, stormen en bosbranden. Dit is precies waar ik en veel andere klimaatwetenschappers voor hebben gewaarschuwd.”

Ook verschillende rapporten van overheidsinstellingen, zoals Nationale Onderzoeksraad, hebben al gewaarschuwd voor meer en intensere bosbranden in de westelijke staten naarmate de temperatuur stijgt.

Stilzwijgen

Toch wordt de link nauwelijks vermeld in de berichtgeving. Uit een studie van de Amerikaanse mediawaakhond MediaMatters blijkt dat in 97 procent van de berichtgeving geen enkele verwijzing staat naar de opwarming van het klimaat. Bij televisieberichtgeving is het percentage nog lager met 1,6 procent. Kranten doen het met 6 procent iets beter.

Waarnemers vermoeden dat de media bewust kiezen om de klimaatverandering niet te noemen omdat ze het thema ondanks de wetenschappelijke consensus en de officiële erkenning van een verband aanvoelen als controversieel en politiek geladen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.