Amerikaanse migranten in krachtproef met Western Union

Migrantengroepen uit alle delen van de VS sluiten zich aan bij een boycot van de internationale geldkoerier Western Union die vorige week begon in Californië. De actievoerders vinden dat het bedrijf veel te hoge kosten aanrekent. Gastarbeiders sturen vanuit de VS jaarlijks 70 miljard dollar naar huis, maar banken en geldkoeriers romen daarvan meer dan 14 miljard af.
De initiatiefnemers vinden ook dat Western Union meer moet doen voor de migranten die het bedrijf groot maakten. “Western Union verdient miljarden van Mexicanen en we krijgen een habbekrats terug. Het wordt tijd dat de onderneming serieus begint te investeren in onze gemeenschappen”, zegt een vertegenwoordiger van de Zuid-Mexicaanse migrantengroep Oaxaquena Federation die niet genoemd wil worden.
De migranten nemen Western Union op de korrel omdat het bedrijf marktleider is in de VS. De onderneming uit Colorado zet per jaar 4,5 miljard dollar om.
Western Union zegt dat het nooit zo’n marktaandeel had kunnen verwerven als het geen marktconforme vergoedingen zou aanrekenen. Eind vorige week maakte het bedrijf ook bekend dat het de komende vijf jaar 50 miljoen dollar zal vrijmaken voor internationale hulpprojecten. Het “Our World, Our Family”-initiatief wil het geld besteden via de Western Union Foundation, de charitatieve stichting van het bedrijf, en via Mercy Corps, een Amerikaanse hulporganisatie.
Het gebaar heeft geen indruk gemaakt op de actievoerders. “Het nieuwe initiatief is gewoon een andere verpakking voor de bestaande hulpverlening van Western Union”, schrijft het Transnational Institute for Grassroots Research and Action (TIGRA), een netwerk van 158 migrantengroepen dat de boycot draagt. TIGRA rekent voor dat Our World, Our Family de charitatieve inspanning van de onderneming optrekt van 41 tot 49 dollarcent per 100 dollar winst. “Western Union gaat niet in op de belangrijkste eisen van de campagne,” klinkt het nog.
De actievoerders zeggen dat ze Western Union onder druk willen zetten om veel meer geld te investeren in hulpverlening en om ook direct organisaties te steunen die met migranten in de VS werken. Mercy Corps heeft volgens hen geen ervaring met die groepen.
Maar de organisatoren van de boycot willen vooral dat Western Union en zijn dochterondernemingen Vigo and Orlandi Valuta de transactiekosten verminderen en gunstigere wisselkoersen gaan hanteren.
Wereldwijd sturen migranten per jaar ongeveer 180 miljard euro naar huis, schat de Wereldbank. Dat bedrag neemt met bijna een derde per jaar toe. Veel arme landen krijgen meer geld binnen via uitgeweken landgenoten dan via ontwikkelingshulp. Latijns-Amerika en de Cariben kregen in 2006 meer dan 43 miljard euro binnen van landgenoten overzee. Driekwart daarvan kwam uit de VS, becijferde de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Dat bedrag ligt hoger dan de buitenlandse hulp en de buitenlandse investeringen samen. In zes landen in de regio maken de bedragen die migranten overmaken meer dan 10 procent uit van het nationaal inkomen.
In Azië profiteren vooral India (18 miljard euro per jaar), China (17 miljard euro) en de Filipijnen (10 miljard euro) van de vlijt en spaarzaamheid van hun emigranten.
De betrokken landen en internationale instellingen als de Inter-Amerikaanse en de Aziatische Ontwikkelingsbank dringen ook al langer aan op een verlaging van de transactiekosten. Vaak bedragen die meer dan een vijfde van het overgemaakte bedrag. Omdat het om zo’n grote totaalbedragen gaat, zou een vermindering met een paar procentpunten de ontvangende landen al een mooi extraatje opleveren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift