Amerikaanse moslims lopen massaal over naar Democraten

Meer dan driekwart van de Amerikaanse moslims wil bij de komende presidentsverkiezingen voor de Democraat John Kerry stemmen, zo blijkt uit een recente opiniepeiling. Dat betekent een radicale breuk met het verleden, want bij een eerdere peiling in december 2001 zei de meerderheid van de moslims dat ze haar stem aan de huidige Republikeinse president George Bush had gegeven.



Georgetown University en het opiniebureau Zogby International ondervroegen tussen augustus en half september bijna 2000 moslims verspreid over de Verenigde Staten. De peiling is de laatste in een reeks onderzoeken van de universiteit naar de positie van moslims in het Amerikaanse publieke leven. De reeks wordt algemeen wordt beschouwd als de compleetste studie over het onderwerp.

De resultaten zijn ronduit verbluffend, zegt het hoofd van het universitaire onderzoeksproject, Zahid Bukhari. De politieke hergroepering in de moslimgemeenschap is ongezien in de hele Amerikaanse geschiedenis.

76 procent van de ondervraagde moslims zei dat ze voor Kerry wilde stemmen, en slechts zeven procent voor Bush. De rest weet het niet. De helft van de respondenten noemde zichzelf Democraat - dat is tien procent meer dan bij de peiling in december 2001. Amper 12 procent gaf zichzelf het etiket ‘Republikein’, en dat is bijna een halvering tegenover drie jaar geleden.

Het is niet bekend hoeveel moslims er precies in de VS leven, maar Bukhari schat hun aantal tussen de vijf en de zes miljoen. Belangrijk voor de verkiezingen is dat er relatief grote groepen in een paar staten wonen. Minstens vier daarvan (Michigan, Pennsylvania, Ohio en Florida) zijn strijdstaten bij de komende presidentsverkiezingen op 2 november. Van de ondervraagden had 82 procent zich geregistreerd om te gaan stemmen, en 88 procent zei dat ze heel waarschijnlijk werkelijk naar het stemhokje zouden gaan.

Er zijn diverse verklaringen voor de switch van Bush naar Kerry, stellen Bukhari en het peilingbureau. De meest voor de hand liggende is natuurlijk het verzet tegen de oorlogen in Afghanistan en Irak. 38 procent van de ondervraagden vindt dat de militaire campagnes in Afghanistan en de invasie van Irak eerder neerkomen op een ‘oorlog tegen de islam’ dan een ‘oorlog tegen het terrorisme’. Meer dan driekwart noemde een ander Midden-Oostenbeleid de beste manier om het terrorisme aan te pakken. Slechts 13 procent steunt de Amerikaanse interventie in Irak, en slechts zeven procent gelooft dat Bush de Iraakse bevolking wou bevrijden of democratie wou verspreiden in het Midden-Oosten. 39 procent dacht daarentegen dat de controle over olie de belangrijkste reden was om de wapens op te nemen tegen Irak.

Tijdens de vorige peiling in december 2002 steunden de Amerikaanse moslims de war on terrorism nog vrij algemeen? Velen maakten zich toen al wel bezorgd over de bedoelingen van Washington na de succesvolle campagne in Afghanistan. Ook de inbreuken op de burgerrechten van moslims en immigranten zonder papieren na de aanslagen van 11 september 2001, zorgden toen al voor wrevel.

Moslims leggen ook meer dan andere groepen in de VS de nadruk op het binnenlands beleid, een thema waarop de algemene Amerikaanse bevolking Kerry betere punten geeft dan Bush. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.