Amerikaanse moslims starten rechtszaak tegen douanepraktijken VS

Drie invloedrijke burgerrechtengroepen in de Verenigde Staten spannen een rechtszaak aan tegen het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Dat maakten ze gisteren (woensdag) bekend. Ze beschuldigen het departement van discriminatie tegen VS-burgers die deelnemen aan islamconferenties in het buitenland.

De rechtszaak werd ingediend bij een rechtbank in New York in naam van vijf Amerikaanse moslims. Op de terugreis van de jaarlijkse islamconferentie in het Canadese Toronto werden die bij de grensovergang tussen Canada en het Amerikaanse Buffalo zeseneenhalf uur vastgehouden, ondervraagd en gefotografeerd. Ze moesten ook hun vingerafdrukken laten maken. Toen de grenswachters merkten dat de vijf advocaten of de media probeerden te contacteren, namen ze hun mobiele telefoons in beslag.

Volgens de aanklagers van de rechtszaak had niemand van de vijf ook maar iets onwettigs gedaan of zich op enige manier gedragen die de behandeling rechtvaardigde, maar lag de oorzaak enkel en alleen bij het feit dat ze de conferentie hadden bijgewoond. Niemand van hen werd achteraf iets ten laste gelegd.

Dit maakt deel uit van een algemener patroon waarbij onschuldige mensen - in dit geval Amerikaanse staatsburgers - geviseerd worden enkel en alleen op basis van hun godsdienst, etniciteit of andere rechten die het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet beschermt, zegt Catherine Y. Kim, advocate van de American Civil Liberties Union, een van de drie organisaties achter de aanklacht.

Samen met de Council on American-Islamic Relations (CAIR), de grootste islamitische burgerrechtenvereniging in Amerika, en de Civil Liberties Union uit New York willen ze de Amerikaanse regering via de aanklacht alle gegevens die ze aan de grensovergang over de vijf verzamelde uit de bestanden laten wissen. Daarnaast willen ze voorkomen dat het scenario in de toekomst herhaald kan worden.

Valerie Smith, een woordvoerster van het Department of Homeland Security, wil niets kwijt over de details van de zaak, maar zei aan de New York Times dat de missie van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid is Amerikanen te beschermen tegen het terrorisme. Die van de Douane- en Grensbescherming is te voorkomen dat terroristen en hun wapens ons land binnenraken. Douanebeambten moeten elke keer juist te zijn. Terroristen hoeven maar één keer juist te zijn.

De islamconferentie ‘Reviving the Islamic Spirit’, in december 2004 net als vorige jaren in Canada plaatsvond, is geen obscure of fundamentalistische bijeenkomst. Diverse Canadese hoge functionarissen, waaronder de premier van de deelstaat Ontario en een politiecommissaris, spraken de conferentiegangers toe.

Een van de belangrijke sprekers op de conferentie was Hamza Yusuf, een Amerikaans staatsburger en vooraanstaand imam uit California die president George W. Bush diverse malen adviseerde over islamkwesties. Hij zat op de stoel naast First Lady Laura Bush tijdens de toespraak van de president aan het parlement op 20 september 2001. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift