Amerikaanse ontwikkelingssamenwerking kiest 16 ‘goede leerlingen’

De Amerikaanse regering heeft vorige week donderdag 16 ontwikkelingslanden geselecteerd die geholpen zullen worden via de Millennium Challenge Account (MCA). Dat is een nieuw financieringsmechanisme waarlangs de VS vanaf 2006 elk jaar vijf miljard dollar willen kanaliseren naar arme landen. Die landen moeten wel genoeg uitgeven aan onderwijs en gezondheidszorg en een politiek en economisch beleid voeren dat naar de zin is van Washington.






De 16 uitverkoren landen zijn Armenië, Benin, Bolivia, Kaapverdië, Georgië, Ghana, Honduras, Lesotho, Madagascar, Mali, Mongolië, Mozambique, Nicaragua, Senegal, Sri Lanka en Vanuatu. Het Amerikaans parlement heeft voor dit fiscaal jaar één miljard dollar toegewezen aan de MCA. 900.000 dollar gaat naar de 16 landen in het programma, de rest naar landen die net uit de boot zijn gevallen.

Volgens Paul Applegarth, de directeur van de Millennium Change Corporation die het programma uitvoert, wil de MCA “goede beleidsmaatregelen belonen die duurzame economische groei opleveren.” Wat de VS onder een “goed beleid” verstaan, wordt duidelijk uit de indicatoren die gebruikt werden om de begunstigde landen te selecteren. Die worden samengevat in drie rubrieken: “rechtvaardig besturen”, “economische vrijheid aanmoedigen” en “investeren in mensen”. Landen moeten onder meer de politieke en burgerlijke vrijheden respecteren, de corruptie terugdringen, een open handelsbeleid voeren en ervoor zorgen dat kinderen ingeënt worden tegen de gevaarlijkste infectieziekten.

De 16 regeringen moeten hun voornemens om verder aan die punten te werken in een plan gieten, in samenspraak met de burgerorganisaties in hun land. Dat vormt dan de basis voor een geregelde beoordeling van hun vorderingen. Daarvan hangt dan de financiering af die ze uit de MCA krijgen.

Volgens Applegarth maakt de MCA ook deel uit van de nationale veiligheidsstrategie van de VS. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell stelt dat er een band zal zijn tussen de MCA en andere Amerikaanse ontwikkelingsinspanningen. Hulporganisaties vinden dat het MCA-initiatief de versnippering van de Amerikaanse ontwikkelingshulp in de hand werkt, en dat de koppeling van ontwikkelingshulp aan veiligheidskwesties de aandacht voor de echte ontwikkelingsnoden op lange termijn dreigt te doen verslappen.

De VS besteedden in 2003 een kleine 16 miljard dollar aan ontwikkelingssamenwerking. Daarmee is het land de grootste donor wereldwijd. In relatieve termen – als de hulp in verhouding wordt gesteld tot het bruto binnenlands product – doen de VS het echgter slechter dan alle andere industrielanden. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.