Amerikaanse oorlog tegen drugs viseert zwarten

“De ‘war on drugs’ is in alle opzichten harder voor zwarten dan voor blanken”, zegt professor strafrecht Michael Tonry. Uit twee studies blijkt dat de bijna 30 jaar oude Amerikaanse oorlog tegen drugs in verhouding tot veel meer arrestaties, vervolgingen, veroordelingen en opsluitingen van Afro-Amerikanen leidt.
“Zwarte Amerikanen in de steden hebben de zwaarste klappen gekregen in de oorlog tegen drugs”, zegt Michael Tonry, professor strafrecht aan University of Minnesota. “Ze worden in toenemende mate gearresteerd, vervolgd, veroordeeld en opgesloten sinds het begin van de jaren tachtig, en helemaal niet in verhouding tot hun aandeel in de totale bevolking of in de totale groep drugsgebruikers. De ‘war on drugs’ is in alle opzichten harder voor zwarten dan voor blanken.”
Tonry werkt mee aan de Sentencing Project. Deze ngo, die voor een ander strafbeleid pleit, publiceerde zopas een rapport, Disparity by Geography: The War on Drugs in America’s Cities. De 45 pagina’s tellende studie nam de drugsarrestaties in de periode 1980-2003 in 43 van de grootste Amerikaanse steden onder de loep. De onderzoekers stelden vast dat de drugsarrestaties bij zwarten in die periode met 225 procent stegen, bij blanken met 70 procent. In elf steden stegen de arrestaties bij zwarten zelfs met meer dan 500 procent.
Veroordelingen
In een ander rapport komt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) tot gelijkaardige conclusies. Human Rights Watch onderzocht voor dezelfde periode, 1980-2003, de statistieken van personen die voor drugsfeiten veroordeeld waren. 53,5 procent van die veroordeelden bleek Afro-Amerikaans te zijn, maar in 34 staten was de kans dat een zwarte man werd opgesloten voor drugsfeiten bijna 12 maal groter dan dat een blanke man voor dezelfde feiten achter de tralies verdween.
Een zwarte vrouw maakte vijfmaal meer kans om in de gevangenis te belanden dan een blanke vrouw, zo staat te lezen in Targeting Blacks: Drug Law Enforcement and Race in the United States, een 67 pagina’s tellend rapport.
“De meeste drugsovertreders zijn blank maar de meeste drugsovertreders die naar de gevangenis moeten zijn zwart”, concludeert Jamie Fellner, auteur van het HRW-rapport. “De oplossing is niet de opsluiting van meer blanken maar een radicale ommezwaai in de aanpak van drugsmisbruik en kleine drugsdelinquenten.”
Controverse
De twee rapporten komen er op een moment dat er in de VS volop controverse is over het strafbeleid en de ‘war on drugs’. The New York Times meldde twee weken geleden op zijn voorpagina dat geen ander land ter wereld meer opsluitingen per inwoner telt dan de VS. Er zitten nu 2,3 miljoen mensen achter de tralies, meer dan in welk ander land ook. Bijna een half miljoen gevangenen zit vast voor drugsdelicten, in 1980, bij het begin van de ‘war on drugs’, waren dat er slechts 40,000.
“Onbewuste en bewuste raciale stereotiepen hebben de publieke perceptie van drugs, misdaad, ordeverstoring en gevaar beïnvloed en hun stempel gedrukt op het antwoord van politici en andere beleidsverantwoordelijken”, zegt het rapport van Human Rights Watch. “Het drugsbeleid had zich op de volksgezondheid kunnen richten om zo de vraag te doen dalen. In de plaats daarvan zette men alles op een strafbeleid dat de leveranciers aanpakte, vooral in buurten waar minderheden wonen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.