Amerikaanse overheid hield informatie achter over BP-ramp

Het Amerikaanse oceaan- en klimaatagentschap NOAA heeft tijdens de ramp met de Deepwater Horizon e-mails en foto’s van onder meer een dode walvis achtergehouden. Dat heeft de milieuorganisatie Greenpeace ontdekt.

De foto’s zijn naar alle waarschijnlijkheid genomen door onderzoekers van het NOAA aan boord van het onderzoeksschip Pisces. Op de foto’s is een dode walvis te zien die deels is opgegeten door haaien, en waarvan de huid verbrand is.

Greenpeace kon eind september beslag leggen op de documenten in het kader van de Amerikaanse wet op de Openbaarheid van Bestuur. Daaruit blijkt dat de ambtenaren van het NOAA de verwijzingen naar de ramp met de Deepwater Horizon hebben verwijderd in hun publieke rapportering over de vondst. Ook de foto’s zijn achtergehouden.

Transparantie

“Volgens biologen had deze regio voor de ramp een van de grootste en meest gezonde populaties van potvissen in de wereld”, zegt Kert Davies van Greenpeace. “Deze foto’s van een dode, jonge walvis herinneren ons eraan dat we nog altijd niet het volledige ecologische verhaal achter de ramp met de Deepwater Horizon kennen.”

Greenpeace klaagt vooral het gebrek aan transparantie aan. “Het probleem blijft dat we niet precies weten wat BP en wetenschappers van de overheid hebben gezien in de regio, wat ze gedocumenteerd hebben, en hoe ze met die gegevens zijn omgesprongen. De systematische beperking van informatie, het gebrek aan transparantie en beelden zoals deze blijven ons eraan herinneren dat we volledige verantwoording van de oliemaatschappijen en de regering moeten eisen, met name nu een juridische schikking op til is tussen BP en de overheid.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.