Amerikaanse overheid hindert oorlogsveteranen bij verkiezingen

Voor ongeveer 100.000 Amerikaanse oorlogsveteranen is het nog onzeker of ze bij de presidentsverkiezingen op 4 november hun stem kunnen uitbrengen. Veteranen die met handicaps en ernstige ziekten in overheidsinstellingen zijn opgenomen, kunnen zich alleen registreren met behulp van vrijwilligers.
Organisaties die de veteranen willen helpen met het registratieproces, worden gehinderd door bureaucratische romplomp bij het Departement voor Veteranenzaken (VA). “We hebben nog maar een paar weken om kiezers te registreren, maar ze blijven bij het departement hindernissen opwerpen”, zegt Sharon Kufeldt, vice-voorzitter van Veterans for Peace.
Op 12 september vroegen Kufeldt en andere activisten toestemming om veteranen in de VA-instelling in San Francisco te registreren. “Er werd ons te kennen gegeven dat dat pas kon na een procedure die twee weken ging duren”, zegt ze. Kufeldt probeert nu via de rechtbank af te dwingen dat de veteranen toegang krijgen tot registratiefaciliteiten. De meeste veteranen in VA-instellingen dienden in Irak en Afghanistan.
Ongeldig
Onder de huidige wetgeving is het zo dat de oude registratie van militairen ongeldig wordt als ze in een VA-instelling worden opgenomen. Een veteraan moet zich opnieuw registreren om te kunnen stemmen. In mei van dit jaar besloten de autoriteiten de mogelijkheid tot registratie in VA-instellingen af te schaffen. De Verenigde Staten tellen ruim 1.300 VA-instellingen in vijftig staten.
Eerder deze maand nam het Departement voor Veteranenzaken gas terug, nadat wetgevers de zaak hadden aangekaart. Veteranen in instellingen kunnen nu hulp krijgen bij het stemmen, maar onduidelijk is wat dat precies inhoudt. “We zijn blij met de koerswijziging, maar hebben er weinig vertrouwen in dat daad bij woord gevoegd wordt”, zegt Paul Sullivan, uitvoerend directeur van Veterans for Common Sense in Washington. “Tot nu toe is er niets veranderd.”
Afgelopen week stuurde Sullivan samen met leiders van vijf andere veteranenorganisaties een brief naar de Senaat. In die brief wordt aangedrongen op snelle aanname van de Veteran Voting Support Act, een wetsvoorstel van de Democratische senatoren Diane Feinstein en John Kerry. Die wet zou ervoor moeten zorgen dat veteranen niet gehinderd worden bij het uitbrengen van hun stem bij de verkiezingen op 4 november. Een soortgelijke wet werd op 17 september aangenomen door het Huis van Afgevaardigden.
Ex-gedetineerden
Naast de oorlogsveteranen, zijn er nog miljoenen Amerikanen die niet kunnen meedoen aan de verkiezingen omdat ze veroordeeld zijn geweest voor misdrijven. Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties constateerde in 2006 dat het onthouden van stemrecht aan veroordeelden die hun straf hebben uitgezeten of die voorwaardelijk vrij zijn, in strijd is met het internationale recht. De VS tellen zo’n vier miljoen van deze ex-veroordeelden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift