Amerikaanse overheid verdrievoudigt gebruik schone energie

De Amerikaanse president Barack Obama draagt zijn regering op om het gebruik van hernieuwbare energie bijna te verdrievoudigen tegen 2020. De overheid moet het goede voorbeeld geven, klinkt het.

Diensten van de federale overheid moesten tot nog 7,5 procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen halen. Met een presidentieel bevel trekt Obama die doelstelling op naar 10 procent tegen 2015 en zelfs 20 procent tegen 2020. Hernieuwbare energie maakt de VS onafhankelijker en schoner, is cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering en leidt tot duizenden nieuwe banen, klinkt het.

Het presidentiële bevel geldt voor alle overheidsdiensten. Sommige diensten hadden al eigen doelstellingen ontwikkeld. De strijdkrachten bijvoorbeeld hadden al op eigen houtje beslist zelf een kwart van hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen, weliswaar tegen 2025.

Energievreter

De federale overheid is de grootste energievreter in het land, en moet het goede voorbeeld geven, zegt Obama. De Amerikaanse regering is goed voor bijna een half miljoen gebouwen, 600.000 voertuigen en een aankoopbeleid van meer dan 500 miljard dollar per jaar aan goederen en diensten.

Milieuverenigingen zoals de Sierra Club, de grootste in de VS, zijn blij met de aankondiging. “Schone, veilige energiebronnen zoals wind- en zonne-energie creëren nu al miljoenen banen en zorgen voor de energie van miljoenen Amerikaanse huizen en bedrijven. Ze hebben het potentieel om 100 procent van onze economie van energie te voorzien”, zegt voorzitter Michael Brune. “De aankondiging van de president vandaag brengt ons een stap dichter bij dat potentieel, en bij een meer gezonde en veilige toekomst voor onze kinderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.