Amerikaanse parlement wil handelsdeficit wegwerken met dreigementen tegen China

Als China zijn munt niet duurder maakt, moet het hogere invoertarieven betalen aan de Amerikaanse grenzen. Zo luidt het dreigement van een wetsvoorstel dat gisteren (woensdag) in het Amerikaanse parlement werd ingediend.


Het wetsontwerp van vier invloedrijke Republikeinse parlementsleden is het jongste wapenfeit in de campagne tegen goedkope Chinese import in de VS. Het Witte Huis verkondigt dat invoer ‘made in China’ zoetjesaan een bedreiging vormt voor Amerikaanse arbeiders en bedrijven.

De Chinese import is zo onweerstaanbaar goedkoop omdat de Chinese munt, de yuan, artificieel laag wordt gehouden, zegt senator Mark Green uit Wisconsin, één van de vier initiatiefnemers van het voorstel. Goedmenende mensen verliezen hun jobs en onze economie moet klappen incasseren door de oneerlijke handelspraktijken van China. Het is tijd dat we hen een duidelijke boodschap sturen.

Volgens de Currency Harmonisation Initiative through Neutralising Action wet, (netjes afgekort tot CHINA) schendt de Chinese wisselkoers de regels van het internationale handelssysteem. De Wereldhandelsorganisatie (WHO) en het Internationaal Monetair Fonds verbieden koersmanipulaties om oneerlijke handelsvoordelen te bekomen. Volgens het wetsontwerp moeten de regels van de WHO strenger worden.

De echte reden voor het initiatief is het oplopende handelstekort van de VS. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voerden de VS al voor 195,1 miljard dollar meer in dan uit. De U.S.-China Economic and Security Review Commission becijferde dat het deficit in de handel met China de laatste 14 jaar toegenomen is met een factor twintig. In 2004 sloeg de balans al over met 160 miljard in het voordeel van China.

China heeft al lichtjes toegegeven aan de Amerikaanse eis om de koers van de yuan los te laten. Maar volgens het Amerikaanse parlement zijn de wijzigingen in het wisselkoersbeleid van Peking te minimaal. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, dan mag China zich verwachten aan torenhoge tarieven. De verhoging van de bestaande tarieven zal gelijk zijn aan de manipulatie aangetroffen in de wisselkoers.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft China nu de technische expertise in huis om een begin te maken met het loslaten van de koers van de yuan.

De grote meerderheid van Amerikaanse economen steunen de eis voor een herwaardering van de Chinese munt. De VS hebben een handelstekort dat niet houdbaar is. China is daar niet de enige oorzaak van, maar het is duidelijk dat de wisselkoers van de yuan daar een aandeel in heeft, zegt Dean Baker van het Centre for Economic and Policy Research (CEPR). Ik denk dat het redelijk is dat de VS een andere wisselkoers vragen.

Volgens Baker hebben beide landen baat bij de regeling. Als er nieuwe invoertarieven komen, dan kost het een Amerikaan, laten we zeggen veertig procent meer om Chinese goederen te kopen. Maar die veertig procent zijn belastingen die naar de regering in Washington gaan. Als China zijn munt opwaardeert, dan kosten die goederen bijvoorbeeld 40 procent meer. Dat geld gaat dan niet naar Washington maar naar de producenten in China, tenminste gedeeltelijk.

Sommige economen zeggen dat het misplaatst is om China de schuld te geven voor het Amerikaanse handelsdeficit. China moet en zal in de nabij toekomst zijn munt wel aanpassen. Zwaarwichtige dreigementen als deze zijn gebaseerd op populistische onzin, zegt Daniel Griswold, de directeur van het Centre for Trade Policy Studies aan het Cato Instituut.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, dan zullen de Amerikaanse gezinnen daar het eerste slachtoffer van worden, zegt Griswold. De VS riskeren een koekje van eigen deeg te krijgen én een veroordeling door de WHO. China heeft een groeiende behoefte aan Amerikaanse producten - tarwe, soja, katoen, plastic, halfgeleiders… . Op vijf jaar tijd is de Amerikaanse export naar China verdubbeld, terwijl de uitvoer naar de rest van de wereld maar met 2 procent gestegen is. De dollars die de Chinezen verdienen met de verkoop op de Amerikaanse markt verdwijnen niet in matrassen: ze komen terug naar de VS in de vorm van aankopen of investeringen. Hogere invoertarieven zouden een relatie verpesten waar beide landen wat aan hebben. (MM/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift