Amerikaanse publieke omroep schrapt documentaire over islamisme

Amerikaanse televisiekijkers kregen deze week op de 300 openbare televisiezenders allerlei documentaires over de naweeën van 11 september te zien, maar niet die over de strijd van de Amerikaanse gematigde moslims tegen islamextremisten. Die uitzending werd door de Public Broadcasting Service (PBS) geschrapt. De producenten spreken van een ideologische vendetta.
“Islam vs. Islamists” was één van de 21 “Crossroad” documentaires besteld door het CPB, een agentschap dat overheidsgeld toekent aan openbare radio en televisie in de VS. Onafhankelijke producenten kregen samen 20 miljoen dollar om documentaires te draaien over “de uitdagingen en kansen waarmee Amerika te maken krijgt na de aanvallen van 11 september”. Daarvan ging 675.000 naar de gewraakte documentaire.

In de woorden van producent Frank Gaffney vertelt de film het verhaal van vrijheidslievende moslims die waarschuwen voor de alomtegenwoordige opkomst van totalitaire ideeën in hun gemeenschap, en wat dat voor ons allemaal betekent.

Volgens Gaffney, die ook aan het hoofd staat van het Centre for Security Policy dat zich in de hoek van de Amerikaanse haviken situeert, is zijn film geschrapt omdat de visie gezien wordt als “niet links”. In november 2005 publiceerde de inspecteur-generaal van de CPB een kritisch rapport over toemalig CPB-voorzitter Kenneth Y. Tomlinson. Die had volgens het rapport de ethische code geschonden door politieke tests te gebruiken bij het aanwerven van mensen voor belangrijke functies. Tomlinson vond dat de programmering te liberaal was. Hij nam na het rapport ontslag.

“Het heeft niks te maken met een linkse of een rechtse invalshoek, anders hadden we de film van (de bekende neoconservatief) Richard Perle niet toegelaten”, zegt Aminah Beverly McCloud. Zij is een van de adviseurs van WETA, het televisiestation in Washington DC dat voor PBS toezicht hield op de documentairereeks, en tegelijk hoofd Islamstudies aan de DePaul Universiteit in Chicago. Volgens haar buigt de documentaire van Gaffney zich weliswaar over een thema dat in de media weinig aan bod komt, maar mist de film samenhang.

De producent van de Crossroadserie, Leo Eaton, noemt de film van Gaffney “alarmerend en overdreven zonder juiste context en informatie die de toon en de graad van veralgemening rechtvaardigen.”

Gaffney houdt vol dat de schrapping van zijn film een illustratie is van “het misbruik van belastinggeld om de agenda van bepaalde elementen in de PBS na te streven en ervoor te zorgen dat mensen met een andere agenda geen forum krijgen”. Dat zegt hij in de conservatieve Washington Times.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.