Amerikaanse recessie bedreigt Filipijnse werknemers

De langverwachte economische groei in de Filipijnen is van korte duur. Een Amerikaanse recessie zou ingrijpende gevolgen hebben voor de Filipijnse economie.
De Filipijnse regering is enthousiast over de resultaten van haar economische politiek. Het land kende een economische groei van 7,3 procent in 2007, dat is de grootste stijging in dertig jaar en de Filipijnse peso zou de sterkste Aziatische munteenheid zijn.  De groei ais volgens de regering te danken aan bedrijfsvriendelijke overheidsmaatregelen zoals versoepelde importwetten en herziene arbeidsvoorwaarden voor het bedrijfsleven.
De Kilusang Mayo Uno - de grote vakbondsorganisatie - ziet de maatregelen echter helemaal niet zitten. Volgens de KMU werven grote ondernemingen tijdelijke weknemers aan, verhuizen hun productie naar goedkope landen, of importeren goedkoper vanuit het buitenland. Andere ondernemingen moeten noodgedwongen sluiten door de goedkopere concurrentie.  De Filipijnse werknemers moeten flexibeler werken tegen hetzelfde, magere, loon, ondanks de prijsstijging van de levensnoodzakelijke goederen..
 
Amerikaanse dreiging

De Filipijnse regering moet volgens het KMU haar prioriteiten bijsturen.
“De regering moet zich dringend buigen over de Amerikaanse recessiekwestie”, vindt Prestoline Suyat, de woordvoerster van Kilusang Mayo Uno.

De vakbondsorganisatie vreest voor de gevolgen van de Amerikaanse conjunctuur op de Filipijnse arbeidsmarkt. Duizenden Overzeese Werkers (OFWs) die in de VS tewerkgesteld zijn, dreigen hun baan te verliezen.
Ook de Filipino’s die in andere landen zijn tewerkgesteld, merken de gevolgen van de recessie en vooral van de blijvende waardevermindering van de dollar. De werknemers zien hun inkomens – uitgerekend in dollars – in waarde afnemen.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.