Amerikaanse Senaat keurt nieuwe sancties goed tegen Iran

De Amerikaanse Senaat heeft een nieuwe ronde economische sancties tegen Iran goedgekeurd. Het slaat daarmee de waarschuwing van het Witte Huis in de wind dat bijkomende sancties contraproductief kunnen zijn om Iran van zijn atoomprogramma te doen afzien.

De stemming, met 94 tegen 0, werd onmiddellijk bejubeld door de machtige joodse lobbygroep AIPAC. Maar de regering-Obama is veel minder enthousiast. Ze vreest dat bijkomende sancties de internationale coalitie kunnen ondermijnen die de VS had opgebouwd.

“Terwijl we ons samen met onze partners focussen op de implementatie van de bestaande inspanningen, denken we dat bijkomende sancties die inspanningen dreigen te ondermijnen”, zei Tommy Vietor, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

De nieuwe sancties zijn gericht op bedrijven op personen die zaken doen met Iran op in een aantal sectoren, zoals energie, havens, scheepvaart en scheepsbouw. De Senaat wil ook buitenlandse kopers van Iraanse olie en gas straffen als die daarvoor betalen met goud of andere waardevolle metalen. Die maatregel lijkt gericht tegen Turkije, dat dit jaar voor 6,4 miljard dollar aan goud naar Teheran verscheepte in ruil voor aardgas.

Nog niet zeker

“Deze overweldigende stemming toont onze vastberadenheid aan om Iran af te houden van een atoomwapen”, zegt de democratische senator en een van de initiatiefnemers Robert Menendez. “Zeker, de huidige sancties hebben een aantoonbaar effect op de Iraanse economie, maar het land blijft even hard werken aan de ontwikkeling van kernwapens. Daarom is het van groot belang dat we ons beleid aanpassen en het economische net sluiten.”

Maar of het wetsvoorstel ook werkelijkheid wordt, is nog lang niet zeker. De beslissing van de Senaat eerst nog verzoend worden met gelijkaardige wetsvoorstellen van het Huis van Afgevaardigden. De finale wet die daar het gevolg van is, kan tot slot nog op een veto van het Witte Huis stuiten.

Timing

Het wetsvoorstel komt er temidden van speculatie over het heropstarten van nieuwe onderhandelingen tussen Iran en de zogenaamde P5+1 (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland), zeker nu president Obama, die een sterke voorkeur heeft voor diplomatie in plaats van militaire druk, herverkozen is.

Wendy Sherman, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken en toponderhandelaarster van de VS ontmoette vorige week in Brussel de andere onderhandelaars van de P5+1 om een gezamenlijk standpunt in te nemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift