Amerikaanse senaat keurt regularisatie 7 miljoen illegalen goed

In de Senaat zijn Republikeinen en Democraten het er al over eens: illegalen die langer dan vijf jaar illegaal in de VS verblijven, moeten uitzicht krijgen op volwaardig burgerschap. In migratieland Mexico wordt de goedkeuring goed onthaald. Maar een regularisering is nog geen volwaardig migratiebeleid, stelt Mexico. We vragen goedkeuring van de volledige ‘enchilada’.

Zeven miljoen mensen zonder papieren zouden naar schatting kunnen profiteren van de regularisering die de Amerikaanse senaat donderdag (6 april) goedkeurde. Daarnaast zouden hele drommen Mexicanen kunnen profiteren van een systeem van tijdelijke werkvergunningen.

Het voorstel, dat goedgekeurd werd door Democraten en Republikeinen, is een tweesnijdend zwaard. Mensen die kunnen bewijzen dat ze al vijf jaar illegaal in de VS verblijven, krijgen uitzicht op een Amerikaanse paspoort. Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen: Engels spreken, achterstallige belastingen betalen en een blanco strafblad hebben. Wie tussen twee en vijf jaar in de VS verblijft, moet naar huis terugkeren maar kan terug de VS binnen met een tijdelijke werkvergunning. Wie minder dan twee jaar illegaal in de VS verblijft, wordt het land uitgezet.

Het voorstel wordt in Mexico op instemmend gegrom onthaald. Een groot gedeelte van de ruwweg 11 miljoen illegalen in de VS komen uit Mexico en de VS telt 28 miljoen mensen van Mexicaanse afkomst. Ondanks die numerieke sterkte vraagt Mexico al jaren tevergeefs om een humanere behandeling van Mexicaanse staatsburgers.

Maar in december keurde het Huis van Afgevaardigden dan weer repressieve migratiemaatregelen goed: nieuwe hekken aan de Mexicaanse grens en strengere migratiecontroles. Bovendien zou het een federale misdaad worden om illegale migranten te bedienen of te helpen.

De nieuwe maatregel die de Senaat goedkeurde, is een stap in de richting van een beleid dat veilige en gecontroleerde migratie toelaat, zegt de Mexicaanse regering. Die vraagt al vijf jaar dat de VS een volwaardig migratiebeleid op poten zetten. Mexicanen die persé naar de VS willen, hebben nu geen andere keuze dan een illegale en vaak levensgevaarlijke oversteek te wagen.

Het is nog verre van zeker dat het migratieakkoord uit de Senaat zonder brokken door het Huis van Afgevaardigden raakt. Het lagerhuis is immers minder happig op regulariseren dan de Senaat. Maar de goedkeuring is een belangrijke stap. Het is geleden van 1986 dat de Amerikaanse regering een grootschalige eenmalige regularisering doorvoerde van mensen zonder papieren. Het kostte toen vijf jaar debat voor president Ronald Reagan zijn handtekening kon zetten onder de maatregel. Ook nu verloopt het debat over migratie moeizaam. De consensus tussen Democraten en Republikeinen in de Senaat doet de kansen op goedkeuring in het Huis wel stijgen.

President Vicente Fox vraagt een omvattende hervorming van het migratiebeleid in de VS. Hij doelt daarmee op wat de voormalige Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Castañeda met een knipoog naar de Mexicaanse keuken de hele enchilada noemde. Naast een regularisering bevat de enchilada maatregelen voor arbeidsmigranten, vrij verkeer van personen en ontwikkelingshulp voor regio’s die een sterke emigratie kennen.

De Latinogemeenschap in de VS neemt actief deel aan het huidige debat over arbeidsmigratie. De Mexicanen kwamen voor het eerst in verschillende Amerikaanse steden massaal op straat om basisrechten te eisen voor legale en illegale migranten.

Ondanks de strikte grenscontroles raakten ongeveer 400.000 migranten uit Latijns-Amerika en de Cariben vorig jaar de VS binnen zonder visum. Ongeveer een miljoen anderen werden tegengehouden aan de grens en teruggestuurd. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.