Amerikaanse Senaat moet Iran nog even respijt gunnen

De Amerikaanse Senaat moet nog even wachten met een wetsvoorstel dat sancties afkondigt tegen bedrijven die geraffineerde petroleumproducten leveren aan Iran. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de senatoren de stemming tot volgend jaar uitstellen. President Barack Obama had Iran nochtans maar tot het einde van dit jaar gegeven om vooruitgang te boeken in de onderhandelingen om zijn nucleair programma stop te zetten.
De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde dinsdag wel haar versie van het voorstel goed, met 412 stemmen voor en 12 tegen. De voorstanders vergelijken de nieuwe sancties tegen Iran met de strafmaatregelen die het einde inluidden van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ze argumenteren dat Iran spoedig de veiligheid van Israël en andere landen in de regio in gevaar zal brengen als er geen harde sancties komen die het land ervan afhouden kernwapens aan te maken. Iran blijft volhouden dat zijn nucleair programma alleen dient om kernenergie op te wekken.

Multilaterale steun



Maar de Amerikaanse regering wil meer tijd om de steun van andere landen te verwerven om Iran onder druk te zetten. Daarbij kijkt ze vooral naar Rusland en China, twee leden van de VN-Veiligheidsraad. Eenzijdige sancties dreigen volgens de ploeg van Obama contraproductief uit te draaien, ook al omdat de Iraanse bevolking er het eerste slachtoffer van zou worden.

Verscheidene experts gaan ervan uit dat een stemming in de Senaat nog dit jaar nu erg onwaarschijnlijk is. Maar het Witte Huis geeft toe dat de VS nu wel dicht bij het afkondigen van de sancties komen als er voor nieuwjaar geen doorbraak komt in de onderhandelingen met Iran.

De Amerikaanse onderhandelaars hoopten dat Iran zou instemmen met een voorstel om het grootste deel van zijn verrijkte uranium uit te voeren naar Rusland en Frankrijk om het daar verder te laten bewerken. Maar die kans lijkt almaar kleiner.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.