Amerikaanse spirituele leider gaat Rwanda redden met 'kerk in een doos'

50 evangelisten hij al gestuurd, en hij hoopt dat er nog honderden zullen volgen. Rick Warren, volgens de Economist ongetwijfeld de meest invloedrijke predikant in de VS, heeft Rwanda uitgekozen als testland voor zijn wereldwijde plan om de spirituele leegte op te vullen. De Amerikanen zullen de klus klaren met kits als ‘kerk in een doos’, ‘school in een doos’ en ‘kliniek in een doos’.


Time Magazine noemde hem twee jaar geleden een van de 15 wereldleiders die er het meest toe deden in 2004, en het jaar daarop een van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld. Het zakenblad Forbes noemde hem een spirituele ondernemer’ - als Warrens kerk een bedrijf was, kon je het wat betreft impact zou vergelijken met Dell, Google of Starbucks.

Rick Warrens Saddleback Valley Community Church startte in 1980 met een enkele familie in Californië, maar kan intussen wekelijks rekenen op gemiddeld 20.000 tot 25.000 kerkgangers. Van zijn bestseller The Purpose Driven Life (Doelgericht Leven) werden meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht en het boek werd vertaald in 56 talen waaronder het Nederlands.

Warren is tegen abortus en homohuwelijk en voor de doodstraf, maar zegt dat hij geen deel uitmaakt van religieus rechts in de VS. Hij geeft geld aan en is betrokken bij de wereldwijde strijd tegen HIV/aids en zegt dat hij het beu is dat christenen bekend staan voor waar ze tegen zijn.

Kagame enthousiast

Warrens nieuwste doel is Afrika, en het enige wat groot genoeg is om de problemen van spirituele leegte, egoïstisch leiderschap, armoede, ziekte en onwetendheid op te lossen, is het netwerk van miljoenen kerken over de hele wereld.

Na een bezoek aan Rwanda raakte hij ervan overtuigd dat het land de juiste plaats is voor wat hij het eerste model van nationale samenwerking tussen kerken en de leiders van een land noemt. Hij riep Rwanda uit tot het eerste ‘purpose-driven’ land ter wereld. Het toverwoord is P.E.A.C.E., wat staat voor sticht (Plant) een kerk of sla de handen ineen met een bestaande kerk; Rust (Equip) plaatselijke leiders uit; help (Assist) de armen, zorg (Care) voor de zieken en leid (Educate) de volgende generatie op.

De Rwandese president Paul Kagame prijst Warrens plan als een visie met een hoog doel… maar een dat ook eenvoudig van strategie is. Elke partner - kerk, overheid, bedrijf, school - heeft een rol, en we zijn effectiever als we samenwerken, zegt Kagame. Rwanda komt uit een moeilijke periode. Samen zullen we van elkaar leren en een toekomst scheppen van P.E.A.C.E.

De Californische predikant staat aan het hoofd van het ‘Purpose Driven’ wereldwijd netwerk van congregaties in 162 landen en hielp meer dan 400.000 dominees en priesters over de hele wereld opleiden. Meer dan 150.000 kerkelijke leiders zijn geabonneerd op zijn wekelijkse nieuwsbrief en volgens een rapport van Knight Ridder gaat de koffiegigant Starbucks citaten van hem op zijn papieren bekers drukken. (ADR/MM)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3149   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift