Amerikaanse sportbonden pleiten voor stadions op zonne-energie

De belangrijkste sportbonden van de Verenigde Staten vragen hun clubs zonne-energie te gebruiken in hun stadions.
De liga’s voor baseball, Amerikaans voetbal, basket, hockey en voetbal stuurden de clubs een brief waarin ze oproepen zonne-energie te gebruiken. Ze stellen daartoe een handboek ter beschikking dat gedetailleerd uitlegt hoe je een stadion aan zonne-energie aanpast.
Dat al die verschillende sportbonden, die samen miljoenen sportfans bereiken, tot zo’n gemeenschappelijke oproep overgaan, is uitzonderlijk in de Verenigde Staten. Ze willen daarmee een signaal uitsturen dat de strijd tegen de klimaatwijziging belangrijk is.

Verantwoordelijkheid


“We zijn er ons zeer goed van bewust dat onze liga, net als alle andere sportliga’s, verantwoordelijkheid draagt voor onze planeet”, zegt Gary Bettman van de Nationale Hockeyliga. “Het gebruik van zonne-energie is een belangrijke en efficiënte milieuactie die een duidelijk signaal geeft aan de samenleving. Het stuurt niet alleen een cruciale boodschap naar alle sportfans, het verbetert ook de efficiëntie van onze infrastructuur en het beschermt het milieu.”
De Natural Resources Defense Council (NRDC), een machtige milieuorganisatie in de VS, juicht de oproep toe. Op vraag van de sportbonden stelde de NRDC het handboek over de vergroening van sportstadions mee op. “De privésector hoeft niet te wachten tot de regering hen verplicht om het dringende probleem van de klimaatwijziging aan te pakken”, zegt NRDC-woordvoerder Allen Hershkowitz.

Lakers


Een van de voorbeelden in het handboek is het Stapels Center, het enorme sportcomplex in Los Angeles waar onder meer de Lakers spelen, de wereldberoemde basketploeg. Dat complex haalt nu 5 procent van zijn stroom uit zonnestralen. Als alle grote Amerikaanse sportstadions het voorbeeld van het Stapels Center zouden volgen, dan zou dat de jaarlijkse CO2-uitstoot met bijna 40.000 ton verminderen, berekende het NRDC.
Vorige maand haalde het Pocono-autocircuit in Long Pond, Pennsylvania het nieuws met de installatie van 40.000 zonnepanelen. Daarmee kan voldoende elektriciteit gegenereerd worden voor het hele racecircuit en voor duizend huizen in de omgeving. Het Pocono-circuit noemt zich de grootste sportinstallatie ter wereld op zonne-energie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.