Amerikaanse stafchef ziet oorlog met Iran niet zitten

Volgens de Amerikaanse stafchef Mike Mullen is een nucleair Iran niet te tolereren, maar is een gewapend conflict met het land zo goed als even erg. Het zou de lont in het kruitvat steken van een al erg instabiele regio, vreest de generaal.
Stafchef Mullen deed de uitspraak op een forum op de Columbia-universiteit. “Als Iran een nucleair wapen in handen krijgt, zou dat inderdaad ongelooflijk destabiliserend zijn”, zei hij. “Maar Iran aanvallen zou nagenoeg hetzelfde resultaat hebben. In een regio die op dit moment zo onstabiel is, moeten we niet nog meer van dat hebben.”
Tegelijk ontkende Mullen dat de regering-Obama geen strategie klaarheeft voor het geval dat Iran erin slaagt een atoomwapen te bouwen. “Ik verzeker u dat dit een van de meest complexe problemen is waar ons land mee te maken heeft. We hebben ongelooflijke hoeveelheden tijd en energie gestopt in het oplossen van dat probleem, op de juiste manier”, zei Mullen. “Het heeft de aandacht van de president. Ik ben zijn belangrijkste militaire adviseur, en van bij het begin dat we samenwerkten heeft het zijn volle aandacht, zelfs nog voor hij ingezworen was.” Over de inhoud van die strategie bleef de generaal verder vaag.
Volgens analisten zou Iran op een Amerikaanse aanval kunnen reageren met blokkades rond havens in de Perzische Golf of met terreuraanvallen. Mullen wilde daar niet op ingaan, maar zei dat de reactie van Iran waarschijnlijk “onverwacht en pijnlijk” zou zijn. “Vanuit mijn perspectief is een aanval de laatste optie”, zei hij.

Nucleair Iran


De generaal pleitte weliswaar tegen een militaire aanval, maar vindt een nucleair Iran evenmin een optie: “Sommigen zeggen: Iran krijgt vroeg of laat toch een atoomwapen, laten we leren omgaan met een nucleair Iran. Maar ik denk niet dat we daarover genoeg nagedacht hebben. Ik vrees – nee, eigenlijk weet ik – dat andere landen in de regio dan ook een kernwapen zullen willen. En de spiraal die daaruit volgt is een erg negatief resultaat.”
Daarom moeten de VS volgens Mullen alle andere middelen, zoals diplomatie en sancties, inzetten om Iran ervan te weerhouden een kernwapen te ontwikkelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.