Amerikaanse steun aan Fatah zet kwaad bloed in Egypte

De publieke steun voor Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, is de laatste maanden behoorlijk gedaald. Sinds de overname van de Gazastrook twee maanden geleden door de Palestijnse verzetsbeweging Hamas, steunen Washington en zijn bondgenoten Fatah. In Egypte wordt die partij wordt nu gezien als een slaafje van Washington en Tel Aviv.
“De populariteit van Abbas en zijn Fatah-partij is om meerdere redenen gedaald”, zegt Essam al-Arian, een vooraanstaand lid van de Egyptische Moslimbroederschap. “Abbas heeft allerlei concessies gedaan aan Israël zonder er iets voor terug te verlangen”.
In juni eigende Hamas zich de controle over de Gazastrook toe, waardoor het Palestijnse gebied ook in politiek opzicht opgesplitst raakte. Sinds deze overname schilderden de regering-Bush en het grootste deel van de Westerse media het Palestijnse conflict af als een discussie tussen de “extremisten” van Hamas en de “gematigden” van de Fatah-partij.

Tweedeling


Ook Israël heeft Abbas en zijn Fatah-partij omarmd als een gematigde tegenhanger van Hamas. In een poging om Hamas, door de Israëlische regering gezien als een “terroristische organisatie”, verder te isoleren, heeft premier Ehud Olmert beloofd de omstandigheden op de Westelijke Jordaanoever te verbeteren terwijl het handelsembargo op de Gazastrook onveranderd van kracht blijft.
“In tegenstelling tot de moeizame situatie in de Gazastrook hoopt Abbas door economische vooruitgang te boeken op de Westelijke Jordaanoever meer publieke steun op te bouwen” zegt Emad Gad, analist voor het semi-officiële al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies in Caïro. Om zijn standpunt verder te bekrachtigen heeft Olmert aangekondigd dat ongeveer 250 Fatah-aanhangers uit de Israëlische gevangenis zullen worden vrijgelaten.
Inmiddels hebben de “gematigde” Arabische bondgenoten van de Verenigde Staten, geleid door Egypte, Jordanië en de Golfstaten, hun steun toegezegd aan Abbas en zijn tijdelijke regering, geleid door Sallam Feyyadh. De Egyptische Minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Aboul-Gheit, noemde vorige maand tijdens een bezoek aan Washington Abbas de enige “legitieme” vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Hij onderstreepte dat de overname van de Gazastrook door Hamas gelijk staat aan een “militaire coup”.

Soldaat van Israël


Maar ondanks steunbetuigingen van de meeste Arabische bondgenoten aan Abbas en zijn regering, zijn veel waarnemers in de Arabische landen verontrust door Abbas’ politieke beslissingen na de overname van de Gazastrook. Israëls steun aan Abbas heeft hem het imago opgeleverd als partner van de Joodse staat in de strijd tegen Hamas.
“Abbas doet precies wat de Verenigde Staten en Israël van hem verlangen” beweert Adbel-Halim Kandil, voormalig hoofdredacteur van het Egyptische oppositietijdschrift al-Karama. “De zogenaamde Palestijnse Autoriteit is niet meer dan een beveiligingsafdeling van de Israëlische bezetter.”
“Israël zal waarschijnlijk de Gazastrook weer veroveren om Hamas de macht te ontnemen” voegt Kandil toe. “Als dat het geval is zal Abbas door het Palestijnse volk als niets meer dan een Israëlische soldaat worden gezien.”
Ondanks zijn imago als “gematigd” politicus heeft Abbas, in navolging van Washington en Tel Aviv, nadrukkelijk geweigerd om na de machtsovername met Hamas in gesprek te gaan. “Er zal geen dialoog worden aangegaan met de initiatiefnemers van de coup” aldus Abbas.
Hamas heeft meerdere malen geprobeerd te onderhandelen met zijn rivaal Fatah. Vorige maand nog heeft de verzetsbeweging in een verklaring opgeroepen tot dialoog “ondanks de herhaaldelijke weigering van de president om te praten.”
Abbas’ weigering om te onderhandelen wekt de indruk dat Hamas de redelijkere partij in het conflict is. “Het is opmerkelijk dat Abbas regelmatig met Israël in gesprek gaat, dat onmogelijke concessies van hem verwacht, terwijl hij tegelijkertijd elke vorm van dialoog met Hamas weigert” aldus al-Arian.

Amerikaanse druk


Volgens Kandil kan Abbas’ onverzettelijkheid toegeschreven worden aan de sterke band met Washington. “Abbas zal niet met Hamas in gesprek gaan, simpelweg omdat de Verenigde Staten en Israël hem dat verbieden.”
Op 8 augustus heeft de fractieleider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Steny Hoyer, Abbas in het openbaar gewaarschuwd tegen elke vorm van contact met de verzetsbeweging. “We staan wantrouwend tegenover omgang met Hamas. We keuren dat niet goed”, aldus Hoyer in de Israëlische pers.
Fatah’s imago is verder verslechterd door geruchten over plannen om het leiderschap van Hamas te vermoorden. “Er waren plannen om een bloedige coup tegen Hamas te plegen, waarbij honderden doden zouden vallen, waaronder Hamas’ politieke en religieuze leiders” aldus Hamas-lid Yehia Moussa. “Maar we hebben hun plannen kunnen verijdelen voordat ze uitgevoerd konden worden”. Volgens Moussa hebben de VS aan de veiligheidsdiensten van Fatah wapens en munitie geleverd hebben om Hamas uit te kunnen schakelen.
Volgens Ibrahim Eissa, politiek analist en hoofredacteur van het Egyptische tijdschrift al-Dustour, moet Hamas’ overname van de Gazastrook gezien worden als een preventieve daad. “Het is geen conflict tussen secularisten en islamisten”, zegt Eissa, “maar tussen de corrupte aanhangers van de Verenigde Staten binnen de Fatah-partij en hen die het welzijn van het Palestijnse volk voorop stellen.”
Op 3 augustus tekende de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een verdrag waarin Washington zich verplicht tachtig miljoen dollar te besteden aan de ontwikkeling van het onder beheer van Fatah staande gebied van Palestina. Volgens dit verdrag zullen vanaf begin volgend jaar Amerikaanse veiligheidsagenten afdelingen van Abbas’ veiligheidsdienst gaan trainen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.