Amerikaanse technologie tegen Chinese betogers?

Wanneer verandert een elektronisch lawaaitoestel in een militair wapen? Die vraag bepaalt de toekomst van de Long-Range Acoustic Device (LRAD), een ronde schotel die op voertuigen bevestigd wordt en hoge-energie geluidsgolven van 150 decibel uitstuurt. De kans is groot dat de Chinese oproerpolitie er gebruik van zal maken om Tibataanse protesten te onderdrukken, zeggen mensenrechtengroepen.
150 decibels is pijnlijk luid –luider dan het meest lawaaierige rockconcert, een straalmotor of een geweerschot. De geluidsgolf van de LRAD is een geconcentreerde “straal” die op een specifiek doelwit gericht kan worden –een plunderende bende, bijvoorbeeld, of een groep vreedzame betogers.
‘Meestal mag je dit instrument omschrijven als een waarschuwingsmiddel’, zegt Dr. Jürgen Altmann van de Technische Universiteit in Dortmund. ‘Maar als het gebruikt wordt om mensen door akoestische pijn te verdrijven, dan wordt het een wapen.’ Het onderscheid is belangrijk, vooral als de American Technology Corporation uit San Diego haar LRAD wil verkopen aan China.
Sinds 1989 geldt er immers een verbod op uitvoer van bepaalde wapens, misdaadcontrole- en detectieateriaal naar China. Robert Putnam, verantwoordelijk voor media- en investeerdersrelaties bij ATC, omschrijft de LRAD daarom als een ‘gestuurd geluidscommunicatiesysteem, geen wapen’. Het toestel werd getoond op de Asia Pacific China Police Expo 2008 in Peking in mei. Of er LRAD’s verkocht waren aan China, en hoeveel, wou niemand ons zeggen.
Op dit moment worden LRAD’s ingezet op militaire voertuigen in Irak –ze werden gebruikt door Amerikaanse mariniers in Fallujah– maar ook door een heleboel stedelijke politiediensten in de VS. Het toestel werd ook gebruikt in 2005 om piraten voor de kust van Somalië te bestrijden en om pro-democratie betogers in Tbilisi, Georgië, uiteen te drijven in november 2007. Toch houdt Putnam vol dat ‘aangezien het om een communicatiesysteem gaat, wij niet vallen onder de exportcontrolelijst.’
Op dit moment is het Bureau voor Industrie en Veiligheid van het Amerikaanse ministerie van Handel echter bezig met een herziening van die lijst, vanuit de bezorgdheid dat in de VS geproduceerd veiligheidsmateriaal ingezet wordt door de Chinese politie en veiligheidstroepen om interne dissidentie en vreedzaam protest de kop in te drukken. Het gaat dan over voertuigen en bewakingscamera’s, maar ook over futuristische technologieën zoals verlammend schuim, energiestralen en stankprojectielen –die zowel voor politionele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. (dp)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.