Amerikaanse vakbonden willen forse taks op Chinese import

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft maandag beslist om China niet te kapittelen als koersmanipulator. De Amerikaanse nijverheid en de vakbonden zijn daar woedend over. Ze hebben een batterij voorstellen klaar om de Chinese export (die nu extra goedkoop is door de lage koers van de yuan) van de Amerikaanse markt te houden.

John Snow, de Amerikaanse minister van Financiën, dreigde er maandag wel mee om volgend jaar een klachtenprocedure op te starten tegen China als dat land geen verdere stappen doet om de koers van de yuan los te laten. In juli liet Peking voor het eerst in acht jaar de koers van de yuan gedeeltelijk los tegenover de dollar. Een belangrijke stap naar een flexibele wisselkoers, zei Snow. Een stap die China behoedde voor een Amerikaanse klachtenprocedure, voegde hij eraan toe.

Maar de Chinese munt is nog steeds ondergewaardeerd. Dat zorgt voor eenrichtingsverkeer in de handel met de VS. Het is ongelofelijk frustrerend: de regering erkent dat China zijn handel manipuleert maar doet niet meer dan waarschuwen, zegt David A. Hartquist, de woordvoerder van de China Currency Coalition. Die coalitie verenigt de AFL-CIO, één van de grootste Amerikaanse vakbonden, en bedrijven die lid zijn van de Business Industry Council.

Volgens de Amerikaanse industrie en de vakbonden blaast de ondergewaardeerde yuan het handelsdeficit op. Het bewijs van het feit dat de waarde van de yuan kunstmatig laag gehouden wordt is er: Peking heeft voor meer dan 700 miljard dollar buitenlandse munten in reserve. Dat zijn vooral dollars, zegt John Engler, de voorzitter van de National Association of Manufacturers (NAM). Dat is een stijging met 50 procent tegenover 2004. Volgend jaar heeft China misschien wel 1000 miljard in reserve.

In 2004 oversteeg de Amerikaanse import de export met 665,9 miljard dollar. Dat is vijf procent van het bnp. China verkocht voor 165 miljard dollar meer aan de VS dan dat het aankocht uit de VS. Dit jaar zal dat Chinese handelsoverschot (het verschil tussen export en import) uitkomen boven de 200 miljard dollar.

Eerder deze maand relativeerde de U.S.-China Economic and Security Review Commission (USCC), een machtige adviesgroep in het parlement, het effect van de
Chinese munthervorming van juli. De beslissing om de yuan te koppelen aan een korf van internationale munten, deed de koers maar met twee procent stijgen, becijferde de USCC.

De nijverheidskoepel NAM eist dat de regering-Bush een agressieve campagne begint bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de koersmanipulatie aan te pakken. Samen met de vakbonden lopen ze ook de deur van het Amerikaanse parlement plat om het spel hard te spelen met China.

Het parlement moet onmiddellijk in actie schieten. Het is tijd dat we terug slaan, zegt Richard Trumka, de secretaris van de AFL-CIO. De vakbonden willen dat het parlement de koers van de yuan een illegale subsidie noemen. De wet Hunter-Ryan verbiedt inbreuken op de regels van de Wereldhandelsorganisatie en geeft het parlement de mogelijkheid om de regering tot daden aan te zetten.

Sommige senatoren hebben er wel oren naar. Ik verwacht dat het halfrond zich in de nabije toekomst luid en duidelijk uitspreekt over de aanhoudende Chinese koersmanipulatie, zei senator Lindsey Graham maandag. Haar collega Charles E. Schumer, heeft een wetsvoorstel klaar (de China Free Trade Act), dat een importtarief van 27,5 procent wil opleggen aan Chinese goederen. De Chinese halsstarrigheid treft elke Amerikaan in de beurs, zegt hij.

De Chinese overheid gebruikt identiek hetzelfde argument: als de Chinese munt duurder wordt, schaadt dat de export en dus het inkomen van miljoenen Chinezen die afhankelijk zijn van de exportboom. Een recent studie van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) stelt dat een hogere koers van de yuan weinig invloed zal hebben op het Amerikaanse handelstekort. De Chinese export maakt maar 13,4 procent uit van wat de VS invoeren. De Amerikaanse export naar China is maar goed voor 4 procent van de totale Amerikaanse uitvoer. Stel dat de VS de helft minder invoeren uit China en de helft meer uitvoeren naar China, dan vermindert het handelsdeficit slechts met 30 miljard dollar. (MM/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift