Amerikaanse verkiezingsstrijd barst los

Vijf weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen geven zowat alle opiniepeilers de Democratische kandidaat Barack Obama een ruime voorsprong op zijn Republikeinse rivaal John McCain. McCain betaalt de prijs voor de financiële crisis en de twijfels over zijn running mate Sarah Palin. Maar de verkiezingen voor Obama zijn nog niet gewonnen: zijn huidskleur schrikt sommige oudere blanke Democraten af.
Vooral in de swing states, deelstaten waar Democraten en Republikeinen aan elkaar gewaagd zijn en waar de Amerikaanse presidentsverkiezingen meestal worden beslist, kan dat problemen geven. Michigan en Ohio, twee van die swing states, staan bekend als oude staten omdat er veel gepensioneerden leven. Van de blanke Democraten onder hen zou er wel eens een flink aandeel kunnen overlopen naar McCain.
Vorige week bleek uit een opiniepeiling van Associated Press en Yahoo News dat een derde van de Amerikaanse blanken negatief denkt over hun zwarte landgenoten. Ze beschrijven hen als lui en gewelddadig. Volgens de peiling kunnen die vooroordelen Obama zes procentpunten kosten bij de verkiezingen. Obama kan dat effect enkel tegengaan door veel jonge blanke kiezers te mobiliseren. Die zijn behoorlijk enthousiast over de ‘kandidaat van de verandering’.

Hiphop


Ondermeer megaster Jay-Z probeert jongeren ertoe te bewegen voor Barack Obama te stemmen door een gratis concert te geven in Detroit.  De VS tellen 50 miljoen 18- tot 29-jarigen, een derde van het electoraat. Hiphop is geëvolueerd van een muziekgenre naar een politieke stem voor jongeren die zich in de steek gelaten voelen door het politieke systeem.
Zwarte politici en activisten gebruiken vaak hiphopartiesten om hun protest te laten horen tegen het de manier waarop de regering arme zwarten in de Amerikaanse steden behandelt. ‘Deze keer leeft het heel sterk [in de hiphopgemeenschap], door de presidentskandidaat, en door hun verlangen naar verandering’, zegt cultuurcriticus en MTV News-correspondent Nadir Omowale. ‘Hiphop is een natuurlijke manier om mensen naar de stembus te krijgen omdat het de mensen aanspreekt.’

Gelegenheidsracisten


‘Racisme is ook bij deze verkiezingen een huizenhoog probleem waarover niemand wil praten’, zegt Steve Mitchell, een opiniepeiler van Mitchell Research and Communications Inc. ‘Er zijn blanken die zich er gewoon niet goed bij voelen voor een zwarte Amerikaan te stemmen bij de presidentsverkiezingen.’
Tijdens de Democratische voorverkiezingen bleek elke exit poll de blanke steun voor Obama te overschatten, zegt Mitchell. ‘Sommige kiezers waren niet eerlijk over de stem die ze hadden uitgebracht. Mijn zoon van 26 vindt Obama fantastisch. Maar oudere blanken niet.’
Ook de politieke analist DeAmo Murphy, een adviseur van de Democraten tijdens de verkiezingen van 2004, vreest dat de huidskleur van Obama kiezers kan doen weglopen. ‘Veel blanken delen de pijn en de ontgoocheling van de zwarte Amerikanen over het beleid van de afgelopen acht jaar, maar het is goed mogelijk dat ze op 4 november voor de blanke kandidaat kiezen, zelfs als dat tegen hun belangen ingaat. Er kunnen wel eens heel wat onbesliste kiezers het stemhokje instappen als progressieven en er weer uitkomen als gelegenheidsracisten’.

IJsberen


De jongste peilingen van het opiniebureau Gallup geven Obama 50 procent tegenover 42 procent voor de senator van Arizona. McCain lag begin september nochtans op gelijke hoogte met Obama, na de Republikeinse Conventie in St. Paul en het enthousiaste onthaal van Sarah Palin door de christelijke-conservatieve achterban van zijn partij.
Daarbij komt het resultaat van het eerste televisiedebat vorige week vrijdag, waar Obama beter dan verwacht presteerde in de discussie over buitenlandse politiek, zijn zwakke punt. McCain betaalt de prijs voor de financiële crisis en de twijfels over zijn running mate Sarah Palin.
Zo heeft Palin beroep aangetekend tegen een beslissing van de Amerikaanse regering om de door klimaatverandering bedreigde ijsberen beter te beschermen. Ze baseert zich daarvoor op advies van notoire klimaatsceptici in dienst van de olie-industrie.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Palin erin zal slagen de federale overheid van mening te doen veranderen. Ze moet het immer opnemen tegen de wetenschappelijke adviezen van de US Fish and Wildlife Service en de Geologische Dienst van de Verenigde Staten. Volgens Kert Davies, onderzoekdirecteur bij Greenpeace in de Verenigde Staten, bewijst de klacht van Palin dat ze ‘compleet elke voeling is kwijtgeraakt met de hoogdringendheid van de klimaatcrisis.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift