Amerikaanse vloot op humanitaire of militaire missie in Nicaragua?

De Vierde Amerikaanse vloot is begonnen aan zijn operaties in Latijns-Amerikaanse wateren. Hij zal zich bezig houden met humanitaire missies en doet als eerste land Nicaragua aan, waarna zes andere landen van Caraïben en Zuid-Amerika aan de beurt zijn. Maar niet iedereen is even opgetogen over de helpende hand van het Amerikaanse leger.
De USS Kearsarge, een oorlogsbodem van de Vierde vloot van het Amerikaanse Zuidelijke Commando, heeft 1.600 mensen aan boord. Daaronder bevinden zich personeelsleden van het Amerikaans leger en gezondheidswerkers, maar ook hulpverleners uit verschillende landen.

Volgens commodore Frank Ponds, hoofd van de humanitaire Continuing Promise 2008-missie, verschaft het marineschip medische en tandheelkundige verzorging en hulp bij de wederopbouw van gebouwen en infrastructuur die door orkaan Felix getroffen werden in september 2007.

Het slagschip wierp op 11 augustus het anker uit voor de Muskietenkust van Nicaragua in de Caraïbische Zee. De Nicaraguaanse president Daniel Ortega verklaarde toen dat zo’n schip geschikt is om inlichtingen in te winnen, terwijl anderen hulp verlenen: “We verwelkomen de hulpverlening, maar uiteraard niet de inlichtingendienst.” De USS Kearsarge blijft nog in Nicaraguaanse wateren tot 25 augustus.

Op een persconferentie van kapitein Ponds vroegen buitenlandse journalisten naar het nut van oorlogsbodem om humanitair werk te doen in landen als Nicaragua, waar in de jaren 1980 een burgeroorlog woedde waar Washington de hand in had. “We hebben het hier over medische zorg en de wederopbouw infrastructuur, scholen en gebouwen”, antwoordde Ponds daarop.

Bij dit soort grootscheepse operatie is de grens tussen militaire missies en burgerlijke hulpmissies heel vaag. Bepaalde organisaties weigeren met gewapende troepen te werken, ondanks het feit dat die goed georganiseerd zijn en over capaciteit beschikken, stipten de journalisten aan. Ze wezen ook op het psychologische effect van een grijze oorlogsbodem bij de bevolking. “De slachtoffers van de tsunami in 2004 gaven er niet om dat ons schip blauw of grijs was”, aldus Ponds. “Wat telde was dat we hulp brachten in een rampgebied.”

De Amerikaanse ambassade in Managua liet weten dat de missie vier maanden in beslag zal nemen, waarbij het schip na Nicaragua koers zet naar Panama, Colombia, Trinidad, Tobago, Guyana en de Dominicaanse Republiek.

“Ik zie enkel een grote hulpmissie, om mensen in nood te helpen. Niemand steekt zijn neus in andere zaken”, denkt Elizabeth Enríquez, burgemeester van Puerto Cabezas waar de USS Kearsage voor anker ligt.


Op 16 augustus liet Ortega een ander geluid horen dan zijn eerste reactie. “Er bevindt zich een oorlogsschip in Bilwi, maar voor medische hulp. De Amerikaanse schepen komen onze bevolking helpen en we moeten dankbaar zijn”, stelde de linkse president. “Ortega uit voortdurend kritiek op de Verenigde Staten, maar nu zijn vijand hem de hand reikt, weet hij niet meer wat te doen”, hekelt Osorno Coleman, kandidaat burgemeester voor de rechtse oppositiepartij.

Niet welkom



De Amerikaanse Vierde vloot stamt uit de Tweede Wereldoorlog maar werd ontbonden in 1950. Tot verbazing van Latijns-Amerika raakte eind april bekend dat de vloot weer zou uitvaren, gestuurd vanuit Florida. Landen als Brazilië, Argentinië en Venezuela zijn niet opgezet met feit dat de vloot hun richting uitkomt, en verklaarden dat hij geen toestemming zal krijgen om hun territoriale wateren te betreden.

De USS Kearsarge kan drie soorten raketten afvuren, aanvalsoperaties van het schip tot de kust ondersteunen, speciale eenheden overbrengen en troepen en burgers evacueren. Het slagschip beschikt eveneens over moderne hospitaalvoorzieningen, net als over straaljagers, helikopters, zware voertuigen, vrachtwagens en amfibietuigen. Sinds zijn doop in 1992 heeft deze oorlogsbodem missies uitgevoerd in de DR Congo, Sierra Leone en Kosovo. Het nam ook deel aan hulpoperaties in Turkije en werd ingezet bij de Amerikaanse oorlog in Irak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.