Amerikaanse wapenindustrie kan conflict met Emiraten missen als kiespijn - analyse

De Amerikaanse president George W. Bush heeft een goede reden om met zijn veto te dreigen tegen pogingen om het staatsbedrijf Dubai Ports World stokken in de wielen te steken. De Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai deel uitmaakt, zijn een vette klant van de Amerikaanse wapenindustrie, en de Europese concurrenten loeren om de hoek.


Democratische en Republikeinse volksvertegenwoordigers zetten steeds meer druk op de Amerikaanse regering om het havenbedrijf Dubai Ports World (DPW), een staatsonderneming uit de Verenigde Arabische Emiraten, te verhinderen controle te verwerven over belangrijke terminals in de havens van New York, New Jersey, Philadelphia, Miami, Baltimore en New Orleans. Ze vrezen dat terroristen via de onderneming uit het Midden-Oosten kunnen infiltreren in de Amerikaanse havens.

Volgens president Bush is DPW een betrouwbare onderneming en zijn de Verenigde Arabische Emiraten een belangrijke partner in de strijd tegen het terrorisme. Maar die inschatting is waarschijnlijk ook ingegeven door de enorme belangen die voor de Amerikaanse wapenindustrie op het spel staan.

De federatie van zeven kleine maar steenrijke emiraten aan de Perzische Golf, bestelde de voorbije vijf jaar voor 8,4 miljard dollar (7 miljard euro) gevechtsvliegtuigen en andere modern militair materieel in de VS en Frankrijk.

De Emiraten tekenden in 2000 onder meer een contract met de VS voor de levering van 80 F-16’s van de nieuwste generatie - één van de grootste wapenleveringen aan het Midden-Oosten. De laatste van die jachtvliegtuigen worden pas in 2007 geleverd.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn ongetwijfeld belangrijk als wapenmarkt voor de VS, zegt Tom Baranauskas, een Midden-Oostenexpert van Forecast International, een bedrijf uit Connecticut dat marktanalyses maakt voor defensiebedrijven. Amerikaanse bedrijven hebben volgens hem veel te verliezen als de relaties met de emiraten vertroebelen. Er zijn al upgrades gepland voor de F-16’s die de Emiraten besteld hebben, al zijn die nog niet allemaal geleverd. Ook de lucratieve onderhoudscontracten en geplande verdere aanschaffingen kunnen volgens Baranauskas maar veilig gesteld worden als er geen haar in de boter komt tussen de VS en de Emiraten. Anders kunnen de Emiraten gaan uitkijken naar andere leveranciers.

Amerikaanse producenten maken zich nu al zorgen over de groeiende belangstelling van de Emiraten voor Europees militair materieel. De Emiraten hebben al Franse Mirage-gevechtsvlietuigen en 36 Hawk 100-vliegtuigen van British Aerospace die gebruikt kunnen worden voor opleidingen en aanvallen op doelwitten op de grond. Duitsland mocht de Emiraten vier oorlogsschepen leveren, en Nederland twee fregatten. Frankrijk heeft ten slotte ook nog eens een vierhonderdtal tanks verkocht aan de woestijnstaat.

De Emiraten hebben maar 50.000 tot 60.000 man onder de wapens, maar die hebben wel beschikking over het allermodernste materieel. Al die wapens werden cash betaald, want de Emiraten krijgen geen militaire hulp van de VS of van andere landen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat de Emiraten vorig jaar voor 650.000 dollar (540.000 euro) nieuwe wapens hebben besteld in de VS. Als de relaties goed blijven, zou dat bedrag dit jaar kunnen stijgen tot 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro).

Volgens Forecast International bedraagt de totale defensiebegroting van de Emiraten dit jaar 3,7 miljard dollar (3 miljard euro). Dat bedrag haalt de golfstaat moeiteloos uit haar olie-inkomsten. De Emiraten bezitten de op twee na grootste oliereserves en de op vier na grootste oliereserves in de wereld. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.