Amerikaanse Zuiden ontdekt hernieuwbare energie

Terwijl sommige delen van de VS al stappen hebben gezet in de transitie naar hernieuwbare energie, hebben ze daar in het Zuiden nooit echt belangstelling voor getoond. Maar daar komt voorzichtig verandering in.

Zo stelde Georgia Power onlangs voor om 210 megawatt aan zonne-energie te leveren tegen 2015, energie die het bedrijf vermoedelijk elders zal aankopen, bovenop de 50 megawatt dat het in juni vorig jaar aankondigde.

Ondertussen pakt Alabama Power uit met een aanzienlijke investering in windenergie. Het wil 404 megawatt aan elektriciteit opwekken in windmolenparken in Kansas en Oklahoma. Een van de parken zou dit jaar in gebruik worden genomen, het andere in 2014. Windenergie zal dan instaan voor 3 procent van de totale productie van Alabama Power.

“We zijn steeds op zoek naar betere, milieuvriendelijker manieren om energie te leveren die vooral economisch ook steek houden”, verklaart Michael Sznajderman, woordvoerder van Alabama Power. “We kopen deze energie aan voor een prijs die lager ligt dan wanneer we ze zelf zouden produceren.”

Waterkracht

Alabama is de enige staat in het Amerikaanse Zuiden die in de top tien staat van staten die jaarlijks de grootste hoeveelheid hernieuwbare energie opwekken, aldus een nieuw rapport van de US Energy Information Administration (EIA). Die plaats dankt Alabama aan zijn waterkracht, die 7 tot 10 procent van zijn energiemix uitmaakt, en in mindere mate aan het gebruik van biomassa.

Iets meer dan 14 procent van de totale energiemix in de VS was in 2011 afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, waterkracht en biobrandstof, aldus de EIA. De overige 86 procent komt van fossiele brandstoffen zoals steenkool, maar bijvoorbeeld ook van kernenergie.

Zonne-energie blijft in de VS erg marginaal (minder dan 0,05 procent van het totaal in 2010). Vergelijk met Duitsland, dat tussen 1991 en 2004 een programma had lopen om zonnepanelen te leggen op 100.000 daken, of met Japan, dat zonnepanelen wil op 30 procent van zijn huizen tegen 2030.

In de US Clean Energy Leadership Index, een ander klassement voor groene energie, komt geen zuidelijke staat voor in de top tien. Georgia staat op plaats 34 en Alabama op plaats 46.

Subsidies

Wat is het grootste obstakel om hernieuwbare energie te promoten in het Amerikaanse Zuiden? De energiebedrijven zelf, meent Stephanie Benfield, directeur van GreenLaw. “Georgia Power zweert bij steenkool en kernenergie, en ze controleren de elektriciteitsvoorziening in Georgia. Bovendien hebben ze een enorme invloed op het nationale beleid.”

Volgens Sznajderman zorgt de lage prijs van niet-groene stroom in dit deel van het land ervoor dat groene stroom minder aantrekkelijk is, in vergelijking met bijvoorbeeld California, waar de kostprijs van niet-groene stroom hoger ligt. Alabama heeft ook beperkte mogelijkheden om wind- en zonne-energie op te wekken, aldus de zegsman van Alabama Power.

“In sommige andere delen van het land hebben ze ervoor gekozen om hernieuwbare energie te subsidiëren, zodat klanten er mee voor betalen, of ze dat nu willen of niet”, verklaart Sznajderman. “Wij zijn daar tegen. Maar klanten van Alabama Power die meer willen betalen voor hernieuwbare energie kunnen dat doen.”

Dertig staten en het district Columbia hebben afdwingbare Renewable Performance Standards of ander verplicht beleid op het vlak van hernieuwbare capaciteit sinds 2012, meldt de EIA. Zeven Amerikaanse staten hebben vrijwillige doelstellingen voor de productie van groene energie.

De meeste staten die geen hernieuwbare energie-doelstellingen hebben, liggen in het zuiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift