Amerikanah

Veel mensen kennen Chimamanda Ngozi Adichie als de jonge Nigeriaanse die een indrukwekkende TED-talk hield, waarin ze een ingewikkelde discussie over identiteit en representatie samenvatte in een sterk en persoonlijk pleidooi voor het erkennen van veelzijdigheid en flexibiliteit in de omgang met identiteit.

Het thema zit duidelijk diep in de ziel van Adichie, want het vormt ook de vruchtbare ondergrond van de roman Amerikanah, waarin de hoofdpersonages Ifemelu en Obinze – de hedendaagse, Nigeriaanse avatars van de eeuwige geliefden wiens liefde gedwarsboomd wordt door de noodlottige realiteit – op verschillende continenten worstelen met wie ze zijn en willen worden.

Of misschien is het correcter om te stellen dat ze worstelen met de onhandige manier waarop Amerikanen en Europeanen omgaan met de instroom van mensen uit de gebieden die ze eerst koloniseerden en daarna post-koloniaal bleven uitbuiten. Adichie slaagt erin om op die glibberige grond van de identitaire geopolitiek staande te blijven en haar verhaal zonder uitschuivers gefocust te houden op de menselijke relaties, gevoelens, ervaringen en verwachtingen. Want uiteraard zijn de vragen wie we zijn en willen worden nooit belangrijker dan wanneer ze gesteld worden in een relatie: wie ben ik voor jou?

Toch blijft de auteur – onder andere via fragmenten van het succesvolle blog van Ifemelu – ook de maatschappelijke vraagstelling aanhouden. ‘Ik had het gevoel dat ik ophield zwart te zijn toen ik in Lagos uit het vliegtuig stapte’, zegt Ifemelu op het einde. Daar is een mooie TED-talk rond te bouwen.

Amerikanah door Chimamanda Ngozi Adichie is uitgegeven door De Bezige Bij. 508 blzn. ISBN 978 90

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.