Amerikanen beschermen schildpadden tegen Mexicaanse garnaalvissers

Mexicaanse garnalenvissers die op de open zee vangen, mogen sinds gisteren (20 april) geen garnalen meer naar de Verenigde Staten exporteren. In de Mexicaanse sleepnetten raken te veel zeldzame zeeschildpadden verstrikt.
“Het is belangrijk om milieueisen ook af te dwingen”, zegt Todd Steiner, hoofd van TIRN, een organisatie ter bescherming van schildpadden. Samen met anderen heeft hij afgelopen jaar een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken omdat het met zijn importvergunningen de Amrikaanse Wet op Zeldzame Soorten zou schenden.
Volgens de wet mogen garnalen alleen worden ingevoerd als er goed beleid is om de vangst van zeeschildpadden te beperken. Na inspecties van Mexicaanse boten heeft de Amerikaanse regering nu echter geconcludeerd dat de apparatuur om schildpadden te laten ontsnappen uit de sleepnetten, niet goed functioneert.

Berucht


Garnalenschepen zijn wat dat betreft berucht. Volgens Greenpeace vangen de schepen voor elke kilo garnaal maar liefst tien kilo andere dieren, die dood of stervend worden teruggeworpen.
“Het embargo is het resultaat van laksheid van de overheid”, zegt Alejandro Olivera van Greenpeace Mexico. In zijn land komen zes verschillende soorten zeeschildpadden voor, maar de meeste zijn zeer bedreigd. Van de lederschildpad zwemmen nog maar tweeduizend vrouwtjes rond in de Stille Oceaan.
Mexico exporteerde vorig jaar 44.000 ton garnalen ter waarde van zo’n 240 miljoen euro naar de VS. Het verbod geldt alleen voor de vangst op de open zee, wat een vijfde van de garnalenproductie beslaat. De rest van de garnalen wordt gevangen in ondiepe kustwateren, of wordt gekweekt.

Bruinvis


In 2008 was er ook al ophef over de Mexicaanse garnalenvisserij, omdat de schepen incidenteel ook de vaquita marina vangen, een kleine bruinvis waar nog maar 150 exemplaren van over zijn. De regering en de visserij hebben toen samen maatregelen genomen om de bruinvis te ontzien.
Er is meer kritiek. Vorig jaar rapporteerde de VN Landbouw- en Voedselorganisatie (FAO) dat er te veel vissersschepen in Mexico zijn die jonge vissen vangen en zich niet houden aan seizoensverboden. Voor de vissers is er bovendien te weinig werk.
De Mexicaanse milieudienst heeft op grond van eigen onderzoek tientallen schepen geconfisceerd en nog meer beboet. De vissers zelf willen er nu alles aan doen om de schepen opnieuw gecertificeerd te krijgen voordat het nieuwe vangstseizoen begint, dit najaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.