Amerikanen bespieden Iraaks leger

De Amerikaanse troepen in Irak willen niet langer verrast worden door plotse initiatieven van hun Iraakse collega’s en gaan hun spionagesatellieten gebruiken om troepenbewegingen van het Iraakse leger in het oog te houden. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.
Het Pentagon wil officieel niet reageren op de berichten, maar de krant citeert verschillende anonieme bronnen die het nieuws bevestigen. Volgens die bronnen is de beslissing gevallen na het onaangekondigde offensief van het Iraakse leger in Basra enkele maanden geleden. Om dergelijke verrassingen voortaan te vermijden, zetten de Verenigde Staten nu hun eigen  geavanceerde spionagetechnologie in om een oogje in het zeil te houden. De satellieten fotograferen Iraakse militaire installaties en troepenbewegingen.
Waarnemers zijn verdeeld over de beslissing. Enerzijds is het vreemd dat de Verenigde Staten hun meest geavanceerde spionagetechnologie moeten inzetten tegen het leger van een bondgenoot. Het wijst op een vertrouwensbreuk met het leger dat ze zelf hebben opgericht en getraind, nog steeds adviseren en waar ze regelmatig zij aan zij mee vechten. Volgens andere waarnemers wijst het er tegelijk op dat het Iraakse leger volwassen wordt en op eigen benen gaat staan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.