Amerikanen herontdekken de trein

Door de stijgende brandstofprijzen kiezen steeds meer Amerikanen voor de trein. Maar na jaren van besparingen en geldgebrek heeft de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak het moeilijk om de snel stijgende bezoekersaantallen bij te houden.
Sinds juli vorig jaar is het aantal passagiers met bijna 14 procent gestegen. Goed nieuws voor Amtrak, maar ook een bron van problemen. Het bedrijf kan de stijgende vraag onmogelijk volgen. De treinen zitten overvol en de infrastructuur is jarenlang verwaarloosd door de overheid.
Het succes heeft de beleidsmakers in het Amerikaanse Congres wakker geschud. Ze hebben de trein herontdekt als milieuvriendelijke, energiezuinige optie om files en transportproblemen te vermijden, en keurden een verhoging van het budget met 33 procent goed.
Maar die steun komt rijkelijk laat. De voorbije decennia is er vooral geïnvesteerd in de wegeninfrastructuur. Amtrak kreeg dan ook te maken met een chronisch geldgebrek en besparingen. Alex Kummant, de grote baas van Amtrak, is blij met de steun, maar waarschuwt dat beleidsmakers en consumenten moeten begrijpen dat er veel werk aan de winkel is.
Amtrak worstelt met stijgende grondstoffen en personeelskosten en verouderde treinstellen. De maatschappij kampt bovendien met een tekort aan rollend materieel. Ook de spoorweginfrastructuur is er beroerd aan toe. Honderden bruggen, sporen en tunnels zijn dringend aan renovatie toe en het elektrische systeem moet vernieuwd worden. Op verschillende plaatsen is het zo oud dat treinen er amper vijftig kilometer per uur kunnen rijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift