Amerikanen niet beter geïnformeerd dan 20 jaar geleden

Ondanks televisiekanalen die 24 uur per dag nieuws brengen en de opkomst van internet als nieuwsbron, zijn de Amerikanen niet beter geïnformeerd dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Centre for the People and the Press.
De mensen die voor het onderzoek werden ondervraagd moesten antwoorden op 23 actualiteitsvragen en informatie geven over de manier waarop ze zich informeren. “De veranderingen in de manier waarop het nieuws tot bij de mensen komt, hebben geen impact op wat het publiek weet over nationale en internationale thema’s”, concluderen de onderzoekers.
De actualiteitskennis van de Amerikanen lijkt er op sommige vlakken zelfs achteruitgegaan. Achttien jaar geleden wist 47 procent van de bevraagden wie de president van Rusland was, nu is dat nog maar 36 procent. Opmerkelijk is dat slechts 69 procent wist dat Dick Cheney de huidige vice-president is, terwijl Cheney die functie al zes jaar bekleedt. In 1989 wist 74 procent dat Dan Quayle vice-president was, hoewel die toen nog maar een jaar op post was.
Wie op meer dan 15 van de 23 vragen een correct antwoord gaf, valt voor de onderzoekers in de categorie van mensen met een “hoge” kennis. Onder de tien correcte antwoorden begint de categorie van mensen met een “lage” kennis, daartussen is de score “gemiddeld”.
Het onderwijsniveau bleek de variabele met de grootste impact op de score. Drieënzestig procent van de universitair geschoolden viel in de categorie “hoog”, tegenover slechts 20 procent van de mensen die niet verder hebben gestudeerd dan de middelbare school. Ook het geslacht maakte een significant verschil: 45 procent van de mannen had 15 of meer vragen correct, tegenover slechts 25 procent van de vrouwen.
De kennis over de actualiteit neemt ook toe met de leeftijd. Zevenenveertig procent van de babyboomers tussen 50 en 65 haalde een hoge score, tegenover slechts 15 procent van de jongeren tussen 18 en 29. Tenslotte speelt ook inkomen een rol. Wie meer dan 100.000 dollar (74.074 euro) per jaar verdient, maakt vier keer meer kans op een hoge score dan wie minder dan 20.000 dollar (14814 euro) verdient.
Wie meer verschillende nieuwsbronnen consulteerde, bleek beter geïnformeerd. De mensen met een hoge score lazen onder meer de websites van grote kranten en bekeken avondnieuwsprogramma’s van Comedy Central op de kabel. Wie naar Fox News keek, een lokaal televisiestation of het ochtendnieuws van de grote omroepen scoorde minder goed.
Uit de antwoorden op de actualiteitsvragen bleek verder negen op tien respondenten te weten dat president George Bush meer troepen naar Irak wil sturen. Driekwart wist dat de Democraten een meerderheid hebben in het parlement en zeven op tien dat er in Irak al meer burgerslachtoffers zijn gevallen dan Amerikaanse soldaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift