"Amerikanen straffen burgers in Irak"

De Amerikaanse troepen gebruiken collectieve strafmaatregelen tegen burgers in de Iraakse provincie al-Anbar. Ze proberen zo het verzet te breken. Dat zeggen inwoners en functionarissen uit steden in al-Anbar.
“Dagelijks vermoorden sluipschutters mensen in Ramadi, de hoofdstad van al-Anbar. Ook de infrastructuur wordt vernield”, zegt Ahmad, een plaatselijke arts die niet met zijn achternaam genoemd wil worden. “Deze stad heeft al twee jaar te maken met de ergste Amerikaanse terreur. En de wereld zwijgt.”

Het vernielen van infrastructuur en het afsluiten van water en elektriciteit is een gebruikelijke reactie op verzet, zegt hij. “Maar het is niet het verzet dat water en elektriciteit nodig heeft. Het zijn de gezinnen die onder de strafmaatregelen lijden, en het zijn hun levens die op het spel staan.”

Studenten en docenten aan de Universiteit van al-Anbar zeggen dat hun campus regelmatig wordt belaagd. “Bijna elke week zijn hier acties van Amerikanen of hun Iraakse collega’s”, aldus een professor. De studenten zeggen dat Amerikaanse militairen vorige week hun universiteit bezetten. Soortgelijke acties worden in heel Ramadi gemeld. “Bij het gouverneurshuis in Ramadi ligt veel in puin”, zegt een 24-jarige student die zichzelf Ali al-Ani noemt. “Ze vernielen de markt ook.”

Begin september walste het Amerikaanse leger complete huizenblokken in de buurt van het gouverneurshuis plat. Die actie was bedoeld om aanvallen van het verzet op overheidskantoren te breken. Vooral in al-Anbar, waar het verzet het hevigst is en waar de meeste Amerikaanse slachtoffers vallen, nemen de Amerikanen dergelijke maatregelen.

Vorige week omsingelde het Amerikaanse leger gedurende enkele dagen de stad Hit, tachtig kilometer ten westen van Ramadi. Verschillende burgers werden gedood en tenminste vijf werden gearresteerd. Bij toegangswegen tot de stad zijn checkpoints ingericht. Daardoor is de bewegingsvrijheid beperkt, wat de plaatselijke handel hindert.

“Eerder was er een aanval op een Amerikaans konvooi. Daarbij werden drie voertuigen vernield”, zegt een lokale leider die zich Nawaf noemt. “Burgers hadden niets met die aanval te maken, maar zij hebben wel te maken met vergeldingsmaatregelen. De Amerikanen hebben slechte gewoonte om na elke vijandige aanval alle belangrijke diensten af te sluiten.”

Haditha, een stad aan de Eufraat met 75.000 inwoners, heeft dagelijks te maken met collectieve vergeldingsmaatregelen, zeggen inwoners. In deze stad vielen in november vorig jaar 24 burgerdoden bij een Amerikaanse actie. “De Amerikanen vallen nog steeds onze huizen binnen en ze dreigen met geweld”, zegt een plaatselijke leider. “Als ze denken dat ze ons zo op de knieën krijgen, dan hebben ze het mis. Hoe meer druk ze uitoefenen, hoe sterker het verzet wordt. Die reactie hebben we al zo vaak gezien. Ik bid dat de Amerikanen weer bij zinnen komen, voordat ze alles kwijtraken.”

In Fallujah zegt de plaatselijke politie het vertrouwen van de bevolking verloren te hebben vanwege de vergeldingsacties van de Amerikanen. “De Amerikanen dwongen ons om tegen het verzet op te treden, terwijl in onze contracten staat dat het onze taak is om burgers te beschermen tegen bijvoorbeeld diefstal en persoonlijke conflicten”, zegt een leidinggevende politieman. “Wij willen onze broeders niet vermoorden in opdracht van de Amerikanen. Negentig procent van ons personeel neemt nog liever ontslag.”

“Wederopbouw is een lachtertje in Fallujah”, zegt Fayiq al-Dilaimy, een ingenieur van het wederopbouw-comité dat in november 2004 werd opgericht. In 2004 werd ongeveer drie vierde van de stad verwoest. “We zouden Fallujah in zes maanden kunnen opbouwen, als we de kans kregen. Maar kijk eens hoe het er nu bij ligt, dankzij onze ‘bevrijders’.” Ook veel kleinere steden hebben zwaar te lijden onder de oorlog. In Khalidiyah en omgeving, vlakbij Fallujah, is het net zo erg.”

In Samarra en Dhululiyah, steden ten noorden van Bagdad, zouden de Amerikanen volgens inwoners ook gebruikt maken van collectieve vergeldingstactiek. “Beide steden hebben continu te maken met een avondklok en blokkades. Dat maakt een normaal leven onmogelijk. Er worden veel burgers gedood door Amerikaanse scherpschutters. Veel gezinnen hebben leden verloren die probeerden vrienden of familie te bezoeken. Je kunt al doodgeschoten worden als je je huis uitkomt.”

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Bagdad kan niet ingaan op specifieke gevallen, maar zegt in een reactie dat militairen er alles aan doen “om burgers te beschermen tegen de aanvallen van terroristen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.