Amerikanen weer goedkoper high

De straatprijs van cocaïne is in 2006 weer gedaald in de VS. Volgens tegenstanders van de regering is dat een bewijs dat de 31 miljard dollar die de VS de voorbije tien jaar uitgaven aan de strijd tegen de drugshandel in Latijns-Amerika, de productie en dus het aanbod niet hebben doen dalen. Een krimpend aanbod zou immers de prijzen omhoog moeten jagen.
De prijsdaling blijkt uit voorlopige gegevens die discreet werden bekend gemaakt door het Bureau voor Nationaal Drugsbeleid in de VS. Dat zegt ook dat de cocaïne die wordt aangeboden weer zuiverder wordt, nog een aanwijzing dat er voldoende aanbod is.
In 2005 deed het Witte Huis nog opgetogen over stijging van de cocaïneprijzen in de VS. Maar die bleek van korte duur. Het Washington Office on Latin Amerika (WOLA), een niet-gouvernementele organisatie die het Amerikaanse beleid in Latijns-Amerika volgt, stelt in een nieuw rapport dat de aanvoer van cocaïne naar de VS al 25 jaar min of meer stabiel blijft.
Dat wijst er onder meer op dat de 5,4 miljard dollar die de VS sinds 2000 uitgaven aan de vernietiging van cocavelden in Colombia, de belangrijkste producent van cocaïne, weinig hebben uitgehaald. “Aan het begin van dit decennium werd coca op grote plantages verbouwd die je makkelijk vanuit de lucht met verdelgingsmiddelen kon besproeien”, zegt John M. Walsh van het WOLA. “Nu verbergen de boeren hun aanplant onder andere vegetatie en zijn ze naar meer afgelegen plaatsen getrokken.”
Volgens andere rapporten slagen cocaboeren er ook in herbiciden weg te sproeien voor ze veel schade kunnen aanrichten. Het Amerikaanse parlement buigt zich net over de relaties tussen de VS en Colombia. Aanleiding daarvoor zijn beschuldigingen aan het adres van de Colombiaanse president Alvaro Uribe. Diens medestanders en hijzelf zouden enge banden hebben met paramilitaire doodseskaders in het land. Die paramilitaire groepen zijn ook verwikkeld in de drugshandel. Het onderzoek in Amerika zou ertoe kunnen leiden dat de VS hun genereuze steun verminderen voor de strijd die Colombia voert tegen drugshandelaars en linkse rebellen.
Volgens Walsh moet de VS meer investeren in economische ontwikkeling van plaatselijke gemeenschappen in Colombia “in plaats van hen als misdadigers te behandelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.