Amerikanen willen minstens vierhonderdduizend migranten uitwijzen

De Verenigde Staten moeten dit boekhoudkundige jaar minstens vierhonderdduizend migranten uitwijzen. Dat blijkt uit een officieel memorandum en het werd ook nog eens bevestigd door een hoge regeringsmedewerker. Migrantenorganisaties reageren woedend op de doelstelling.
Een verwijzing naar de nieuwe aanpak staat te lezen in een memorandum van James M. Chaparro, directeur van de Operaties Aanhouding en Verwijdering (DRO) in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Chaparro draagt DRO-medewerkers in het hele land op meer migranten op te pakken en het aantal uitwijzingen op te drijven.
De mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union en een aantal migrantenorganisaties vroegen meteen een gesprek over de zaak met staatssecretaris John Morton. Naar verluidt ontkende Morton dat er een quotum is ingevoerd voor het aantal uitwijzingen, maar hij bevestigde wel dat het de bedoeling is dit jaar meer illegale en criminele migranten uit te wijzen. Vorig jaar zetten de VS 387.000 migranten het land uit, en dat aantal moet volgens Morton stijgen omdat de bevoegde diensten dit jaar meer middelen hebben gekregen.

Sneller uitwijzen


Onlangs verklaarde Morton in het Amerikaanse parlement ook dat zijn ministerie de detentie van illegale migranten wil verkorten om meer mensen te kunnen uitwijzen. Volgens de staatssecretaris “zijn er stappen gezet om het gemiddelde gevangenisverblijf te verkorten van 33,5 dagen in januari 2010 tot 28 dagen tegen 2011.” Dat zou nodig zijn omdat er meer migranten worden geïdentificeerd die misdaden hebben gepleegd.
Volgens de American Civil Liberties Union gaat de quotumaanpak in tegen de herhaalde verzekeringen van minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano dat de prioriteit bij uitwijzingen het verwijderen van gevaarlijke misdadigers onder migrantenbevolking is. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat de kwantitatieve doelstellingen makkelijk tot misbruik kunnen leiden.
Het succes van uitwijzingen kan niet worden gemeten aan het aantal mensen dat het land wordt uitgezet, oordeelt ook Mary Giovagnoli, de directeur van het niet-gouvernementele Centrum voor Immigratiebeleid.
Sommige migrantengroepen eisen het ontslag van staatssecretaris Morton.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.