Amerikanen willen op stro rijden

De VS kunnen binnen 25 jaar 30 procent van hun benzineverbruik vervangen door milieuvriendelijke ethanol uit eigen productie. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft een ‘roadmap’ uitgetekend voor het onderzoek dat daarvoor nog nodig is. De belangrijkste nieuwe energiebron worden oneetbare plantenvezels – zeg maar stro.
De snelle vooruitgang in de biotechnologie maakt het stilaan mogelijk efficiënt ethanol te winnen uit zowat alle planten en plantendelen. Ethanol is een goed vervangproduct voor benzine, maar het probleem was dat het in de VS tot hiertoe alleen rendabel uit waardevolle en dus relatief dure landbouwgewassen als maïs kon worden gehaald. Met de nieuwe technieken komen ook tarwestro en maïsstengels in aanmerking, naast vezelige planten die speciaal voor de ethanolproductie kunnen worden aangeplant. Switchgrass, een meerjarig gewas dat snel groeit, is één van de mogelijke energieleveranciers van de toekomst.

De VS hebben zich tot doel gesteld tegen 2030 30 procent van alle brandstof die het verkeer er nu gebruikt, te vervangen door biobrandstoffen. Die hebben het voordeel dat ze in eigen land geproduceerd kunnen worden en niet bijdragen aan de klimaatverandering. Planten binden evenveel CO2 uit de atmosfeer dan er later wordt vrijgemaakt bij de verbranding ervan.

De VS produceren nu ongeveer vijftien miljard liter ethanol, voornamelijk uit maïs. Om 30 procent van het benzineverbruik te vervangen, moeten de Amerikanen 227 miljard liter ethanol gaan produceren. Daarvoor zullen ze een veelheid aan landbouwgewassen moeten inzetten.

Op commerciële schaal wordt in de VS nu nog geen ethanol gehaald uit plantenvezels. Maar volgens de regering is de technologie wel klaar om in pilootinstallaties te worden ingezet. Moderne installaties combineren warmte, chemische reacties en enzymen om ethanol te produceren. Een kubieke meter plantenvezels levert 340 liter ethanol op. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.