Amnestieplannen Nepal roepen verontwaardiging op

De Nepalese regering staat onder toenemende nationale en internationale druk vanwege een besluit dat het mogelijk moet maken om amnestie te verlenen aan mensenrechtenschenders uit de Nepalese burgeroorlog.

Afgelopen woensdag beklaagde Bishal Khanal, hoofd van de Nepalese Nationale Mensenrechtencommissie, zich erover dat zijn commissie buiten het besluit van het door maoïsten geleide kabinet is gehouden. Het besluit houdt de oprichting in van een waarheids- en verzoeningscommissie (TRC), die tevens bevoegd is individuele en collectieve amnestie te verlenen.

Over een waarheids- en verzoeningscommissie wordt al sinds 2005, toen er een einde kwam aan de burgeroorlog, gesproken. Waarnemers zijn echter niet te spreken over de bevoegdheid van de commissie om tijdens onderzoeken amnestie te kunnen verlenen voor wreedheden die begaan zijn tijdens de oorlog.

Die oorlog kostte aan ongeveer 13.000 mensen het leven. Meer dan duizend mensen verdwenen.

Internationale druk

Vrijdag deden vier internationale mensenrechtengroepen een beroep op president Ram Baran Yadav om het besluit te verwerpen. Soortgelijke reacties kwamen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Europese Unie, die een gezamenlijke verklaring uitgaven, en negen andere buitenlandse missies in Nepal. De president heeft laten blijken niet blij te zijn met het regeringsbesluit.

Het voorstel houdt ook in dat een onderzoekscommissie en waarheids- en verzoeningscommissie worden samengevoegd, terwijl veel betrokkenen pleiten voor twee aparte organen.

“Dit besluit gaat volledig in tegen een geest van verzoening”, zegt Phelim Kine, Zuidoost-Azië -onderzoeker bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Prominente politici

Het maoïstische leiderschap in Nepal heeft nooit onder stoelen of banken gestoken weinig te voelen voor een waarheids- en verzoeningscommissie zonder een vorm van amnestie. De maoïsten lijken zich er zorgen over te maken dat belangrijke kopstukken voor het Internationaal Strafhof kunnen belanden, iets wat volgens internationale waarnemers niet zal gebeuren.

Een verzoeningsproces in Nepal zal vrijwel zeker implicaties hebben voor prominente leden van praktisch alle Nepalese politieke partijen en de veiligheidstroepen. Ook het Nepalese leger liet eerder blijken voor amnestie te zijn.

Hoewel elke oorlog anders is, zegt Kine van Human Rights Watch, kan volgens hem op grond van ervaringen in andere landen gezegd worden dat er enige vorm van verzoening nodig is na interne conflicten. “En elk mechanisme dat amnestie toestaat, zal alleen maar meer verdeeldheid veroorzaken in plaats van die te helen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.