Amnesty International veegt Brazilië de mantel uit

Brazilië krijgt er flink van langs in het jongste jaarrapport van Amnesty International. Het land, dat in 2014 het WK voetbal en in 2016 de Olympische Spelen ontvangt, heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van de armoede, zegt de mensenrechtenorganisatie. Toch blijft er sprake van “zware ongelijkheid”, staat in het rapport, dat vrijdag is voorgesteld.

Volgens Amnesty International blijven armen in Brazilië met een reeks mensenrechtenschendingen kampen, onder meer gedwongen verhuizing en het ontbreken van basisdiensten.

In sommige steden is het aantal moorden gedaald, maar in armere wijken (favela’s) blijft het geweld, ook het politiegeweld, groot. Dat scherpt de ongelijkheid nog aan, stelt de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty wijst op het succes van de vredespolitie-eenheden (UPP), die in Rio de Janeiro de misdaad in de favela’s deden slinken. Maar in gebieden die buiten dit beleid vallen, blijft politiegeweld “algemeen”. Volgens officiële cijfers doodde de politie in 2010 855 mensen bij “daden van verzet”, dat zijn gewapende confrontaties tussen burgers en veiligheidsagenten.

Milities

Veel armenwijken worden geteisterd door geweld van drugsbendes, doodseskaders en paramilitaire milities.

Amnesty herinnert eraan dat de aanbevelingen die een onderzoekscommissie van het regionale parlement van Rio de Janeiro in 2008 formuleerde, nog steeds niet zijn uitgevoerd.

“We hebben 58 aanbevelingen gedaan in het eindrapport, die fundamenteel zijn voor de aanpak van, en de strijd tegen, de milities”, zegt regionaal parlementslid Marcelo Freixo (Partido Socialismo y Libertad), die voorzitter was van de commissie. “Zo goed als geen voorstel werd uitgevoerd door de federale regering of door de regionale en lokale besturen.” Het ontbreekt niet aan middelen, zegt hij, wel aan “politieke wil.”

Volgens Freixo zijn nu al milities actief in driehonderd gemeenten, een aantal dat nog zal stijgen omdat de overheid niets doet. “Het volstaat niet de delinquenten op te pakken om de milities het hoofd te bieden.”

Amnesty signaleert ook mensenrechtenschendingen in de Braziliaanse gevangenissen: foltering, overbevolking, vernederende leefomstandigheden. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft de overheid de controle over veel gevangenissen verloren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.