Amnesty pleit voor wapenembargo

De Verenigde Naties moeten een uitvoerig wapenembargo instellen. Dat zegt Amnesty International nadat uit nieuwe informatie over het conflict in Gaza blijkt dat zowel Israël als Hamas wapens uit het buitenland gebruikt hebben om burgers aan te vallen.
‘Israëlische troepen hebben witte fosfor en andere wapens, geleverd door de VS, gebruikt en daarmee ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht begaan, waaronder oorlogsmisdaden. Die aanvallen hadden de dood van honderden kinderen en andere burgers tot gevolg, evenals een massale vernietiging van huizen en infrastructuur’, zegt Donatella Rovera, hoofd van de Amnesty International onderzoeksmissie naar het zuiden van Israël en Gaza.
‘Tezelfdertijd hebben Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen, honderden raketten – ofwel binnengesmokkeld ofwel zelfgemaakt met buitenlandse onderdelen - afgevuurd op plaatsen in Israël waar zich burgers bevinden. Hoewel deze aanvallen een stuk minder dodelijk zijn dan het Israëlische wapenarsenaal, is het afvuren van dergelijke raketten ook een oorlogsmisdaad en veroorzaakten ze de dood van verschillende burgers,’ zegt Rovera.
De wapenleveranciers van beide partijen moeten zich volgens Amnesty al voor het drie weken durende conflict begin dit jaar bewust geweest zijn van een patroon van terugkerend misbruik van die wapens. Ze zijn volgens de mensenrechtenorganisatie gedeeltelijk verantwoordelijk voor de overtredingen die met hun wapens begaan zijn.

Schendingen van het internationaal recht


‘Amnesty dringt er bij de VN Veiligheidsraad op aan om een onmiddellijk en uitvoerig wapenembargo in te stellen tegen Israël, Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen totdat er effectieve mechanismen worden gevonden die ervoor kunnen zorgen dat wapens en ander militair materiaal niet gebruikt worden voor ernstige schendingen van het internationaal recht,’ zegt Lore Van Welden van Amnesty International Vlaanderen.
‘Daarnaast zouden alle landen alle transfers van militaire uitrusting, bijstand en munitie aan Israël, Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen moeten opschorten totdat er niet langer een aanzienlijk risico bestaat op schendingen van mensenrechten. Een terugkeer naar ‘business as usual’, met de voorspelbare verwoestende gevolgen voor de burgerbevolking in Gaza en Israël, is ontoelaatbaar.’
Van Welden zegt dat vooral de Verenigde Staten -de grootste wapenleverancier aan Israël, de plicht heeft om elke levering die bijdraagt tot grove schendingen van mensenrechten en oorlogsrecht, stop te zetten. ‘De Obama-regering zou dan ook alle Amerikaanse militaire hulp aan Israël onmiddellijk moeten opschorten.’

Amnesty dringt er bij de VN Veiligheidsraad op aan om een onmiddellijk en uitvoerig wapenembargo in te stellen tegen Israël, Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen.
Witte fosfor


Bij het beëindigen van de gevechten in Gaza vonden de onderzoekers van Amnesty International stukken en onderdelen van wapens die door het Israëlisch leger werden gebruikt - waaronder vele afkomstig uit de VS - en dit op speelplaatsen van scholen, in ziekenhuizen en in woningen. Daaronder waren tankgranaten, onderdelen van mortiergranaten, brokstukken van Hellfire en andere luchtprojectielen, door F-16-bommen, maar ook nog smeulende en sterk ontvlambare restanten van witte fosfor.
Het onderzoeksteam vond ook restanten van een nieuw type projectiel, blijkbaar afgevuurd vanaf onbemande toestellen. Dit nieuw projectiel doet grote aantallen kleine, scherpe metalen kubusjes ontploffen, elk tussen 2 en 4 millimeter groot. Deze dodelijke objecten werden diep in metalen deuren en betonnen muren teruggevonden, wat erop wijst dat dit type wapen erop gericht is om zoveel mogelijk schade aan te richten.

Qassam


In het zuiden van Israël vond Amnesty International ook brokstukken van Qassam, Grad en andere raketten, afgevuurd door Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen op plaatsen waar zich burgers bevinden. Deze ongesofisticeerde wapens worden ofwel clandestien Gaza binnen gesmokkeld ofwel in Gaza zelf gemaakt met onderdelen afkomstig uit het buitenland.
Hoewel de raketten niet nauwkeurig op een doel kunnen gericht worden en ook niet vergeleken kunnen worden met het Israëlische wapenarsenaal, hebben ze toch Israëlische burgerdoden veroorzaakt. Er vielen ook gewonden en er was schade aan eigendommen van burgers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.