Amnesty verspreidt radio's in Birma

Amnesty International verspreidt duizenden radio’s in Birma, zodat Birmezen zich in de aanloop naar de verkiezingen van 7 november beter kunnen informeren. Radio werkt daarvoor beter dan nieuwe communicatiemiddelen zoals Twitter en Facebook, zegt de mensenrechtenorganisatie.
Radio is het middelpunt van de campagne van mensenrechtenorganisatie Amnesty International om “de stilte te doorbreken” in het Zuidoost-Aziatische land. Amnesty hoopt  voor 7 november meer dan vierduizend radiosets te hebben verspreid onder de bevolking van het land die leeft onder het ijzeren bewind van een militaire junta.

“We willen dat mensen in Birma de waarheid horen”, zegt Niall Couper van de Britse tak van Amnesty International. “Het is de eerste keer dat we een campagne als deze voeren.”

De mensenrechtenorganisatie verspreidt niet alleen duizenden radio’s, maar ook zestig walkie-talkiesets en zes satellietkits, bestemd voor mensen in gebieden “waar niet veel radio’s zijn”, zegt Couper. Details over het soort radio’s en hoe ze verspreid worden, kan hij om “veiligheidsredenen” niet geven.


Boycot



Het geloof in het traditionele medium leeft ook bij Birmese activisten voor democratie. Zij zijn gewend aan radio als informatiebron in het medialandschap van het Birma. Een bloeiende grenshandel met China zorgt voor de toevoer van goedkope, in China geproduceerde radio’s.

“Radio is een krachtig medium om het ijzeren gordijn van een gesloten samenleving zoals Birma te doorbreken”, zegt Aung Din, hoofd van de Campaign for Burma, een Amerikaanse lobbygroep voor politieke hervormingen. “Radio-uitzendingen vormen ook een grote bedreiging voor het regime omdat het die informatie niet kan controleren.”
 
Reguliere radio-uitzendingen zijn uitermate belangrijk geweest om mensen te informeren over de grondwet van 2008, kieswetten, verkiezingscampagnes en de illegale campagnes van de partij van het regime, zegt Aung Din. “Ook de leiders Nationale Liga voor Democratie (NLD) en etnische leiders konden via de radio van zich laten horen en mensen oproepen de verkiezingen te boycotten.”

Nieuwe zender



De NLD, aangevoerd door democraat Aung San Suu Kyi, werd in september ontbonden nadat de partij weigerde zich opnieuw te registreren als politieke partij voor de komende verkiezingen.
 
De NLD won de laatste algemene verkiezingen in 1990 met overmacht, maar de militaire leiders weigerden de uitslag te erkennen. De gekozen burgerregering kreeg niet de kans om het militaire bewind op te volgen. Sinds een coup in 1962 heeft Birma alleen militaire regimes gekend.

In de twintig jaar na de laatste verkiezingen veranderde er ook een en ander in het medialandschap. De uitzendingen van de BBC en Voice of America in het Birmees, die tijdens de verkiezingen van 1990 de boventoon voerden, hebben nu stevige concurrentie van Democratic Voice of Birma (DVB), een radiostation van Birmese journalisten dat uitzendt vanuit Oslo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.