Analisten stappen in de ring tegen imperialistische buitenlandpolitiek

Prominente analisten van de buitenlandse politiek van de VS hebben zich verenigd in een ´Coalitie voor een realistische buitenlandse politiek`. In hun manifest ´de gevaren van imperialisme` kanten ze zich tegen de pogingen van Bush om een door de Verenigde Staten gedomineerde wereld te creëren.


Ze herbergen academici en analisten met zowel linkse als rechtse visies. Wat hen verbindt, is de overtuiging dat de pogingen van de huidige regering tot militaire dominantie in de wereld zichzelf zullen ondermijnen. Imperialisme is problematisch omdat het de vrijheden en basisrechten van Amerikaanse burgers onderdrukt en geen rekening houdt met de wil van buitenlandse volkeren. Een imperialistische strategie dreigt de Verenigde Staten mee te sleuren in een reeks onnodige en doodlopende oorlogen, aldus het manifest. Nu is de tijd rijp voor een grondige discussie want de imperialistische politiek kan snel een nieuwe vaart nemen, met in het zog verdere interventies en verdere gevaren,” vervolgt het charter.

Onder de meer rechts georiënteerde ondertekenaars bevinden zich mensen als Doug Bandow, assistent van voormalig president Ronald Reagan en Scott McConnell, hoofdredacteur van het tijdschrift ´The American Conservative`. Vanuit het centrum wordt het charter gesteund door onder anderen voormalig senator Gary Hart en Harvardprofessor internationale relaties Stephen Walt. Onder de meer linkse figuren kan de groep rekenen op Charles Kupchan, adviseur onder Bill Clinton en lid van de Raad voor Buitenlandse Relaties. 44 academici en analisten hebben het manifest reeds ondertekend. Het feit dat we met zovelen onze krachten bundelen, spreekt boekdelen over de mate waarin onze buitenlandse politiek door het lint gaat, aldus Kupchan.

De lancering van de coalitie valt samen met de vraag van Bush aan het congres voor een aanvullende 75 miljard voor verdere militaire actie in Irak en voor de heropbouw van het land. Bovendien heerst er heel wat controverse onder wetspecialisten op het Kapitool over de nieuwe anti-terrorisme wetten van Bush. Onder de `patriot act` kunnen burgers bijvoorbeeld voor onbepaalde tijd zonder proces aangehouden worden en hun huizen zonder verwittiging doorzocht worden. Kenners beweren dat deze wetten haaks staan op constitutionele rechten van burgers en veel te veel macht aan de staat geven.

Volgens de ondertekenaars is de publieke opinie in slaap gesust door de media die gedomineerd worden door pro-imperialistische stemmen. Daar wil de nieuwe coalitie verandering in brengen. In haar kritische analyses viseert de groep in eerste instantie de neo-conservatieve strategen in en rond de administratie, vooral diegenen in de onmiddellijke omgeving van vice-president Dick Cheney en Secretaris van Defensie Donald Rumsfeld. Zij stonden aan het hoofd van de inval in Irak en argumenteren voor verdere militaire acties tegen Syrië, Iran en Noord-Korea. Zij zijn belangrijke pleitbezorgers van een militaire dominantie van de Verenigde Staten in de rest van de wereld. De ´Nationale Veiligheidsstrategie`, dertien maanden geleden gelanceerd, is een uiting van deze visie en schrikt er niet voor terug om preventieve oorlogsvoering te verantwoorden vanuit Amerikaanse belangen en waarden.

Hoe sterker het leiderschap van de Verenigde Staten is, hoe gewilliger de rest van de wereld zal volgen. Dat is slechts één van de veronderstellingen van de huidige buitenlandse strategie en ze houdt duidelijk geen steek, aldus Charles Kupchan. Het manifest besluit dat de Verenigde Staten een onveilige plaats geworden is omdat het de internationale structuren ondermijnt die het land lang bescherming geboden hebben.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift