ANC aan de leiding

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) stevent af op de verkiezingszege: nadat ongeveer een derde van de stemmen geteld is, heeft het ANC 65% van de stemmen achter zich. Het ANC ligt op kop in acht van de negen provincies.
  • Diederik De Mezel Wachten op de verkiezingsuitslag in Elandsbaai Diederik De Mezel
Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijk Verkiezingscommissie. De Democratische Alliantie (DA) haalt voorlopig 18% en Congress of the People (COPE) blijft steken op 8%. In de loop van de komende dagen zal de definitieve verkiezingsuitslag bekend zijn. Dan wordt ook duidelijk of het ANC twee derde van de stemmen zal binnenrijven, en bijgevolg de grondwet kan wijzigen.
Zoals verwacht scoort Helen Zille van de Democratische Alliantie erg sterk in Westkaap, waar ze voorlopig meer dan de helft van de stemmen in de wacht sleepte.

Succes


‘Via de media bleef men mobiliseren en dat resulteerde in lange rijen aan de verkiezingslokalen. Op sommige plaatsen waren er daarom te weinig kiesbrieven en/of dozen voor de kiesbrieven. Een smet op de organisatie van de verkiezingscommissie en reden voor de politieke partijen om zich daarover te beklagen’, schrijft Frank Vermeulen van het steunpunt van Broederlijk Delen in Zuid-Afrika.
‘In sommige gebieden zijn de stemkantoren langer opengebleven door de lange rijen en om iedereen de kans te geven om zijn stem uit te brengen’, schrijft Diederik De Mezel vanuit Zuid-Afrika. Volgens De Mezel zijn de Zuid-Afrikanen blij met een sterkere oppositie: ‘Dat zal de democratie meer ondersteunen’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.